Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Stadsmuseet tipsar

Här har Stadsmuseets museipedagoger valt ut citat från Fogelströms romansvit kopplade till historiska bilder på Stockholmsmiljöer ur Digitala Stadsmuseet. Till de första citaten finns förslag på fördjupning, därefter kommer en serie citat och bilder som extra inspiration. Även under Om Fogelström finns mer inspiration.

Datum för gratis Fogelström-lärarvandring hittar du här


Alla bilder och texter kan laddas ner som power-point eller i word-format längst ner på denna sida. 

Olika sorters arbete 

Exempel: Tvätta kläder

Plats: Hammarby sjö – år 1892

Citat: De två tvätterskorna drog ut med sin kälke på Hammarby sjö. Ur det gråludna vinterdiset reste sig Klippans kraftiga hällar, men den stora kvarnen på bergets topp syntes bara som en svart skugga mot en vägg av grå oändlighet.

Bild Fa 206, Stadsmuseet i Stockholm

Att tvätta kläder och annat tyg

Vilka tvättade åt vilka?

Se en bild till på Stockholmskällan.

Att färga kläder och annat tyg

Plats: Färgargården 

Fundera över hur yrken har värderats och värderas.

Vilka ses som hantverk och vilka gör inte det?

Vilka gör de olika jobben?

Leta efter andra exempel på arbete i Mina drömmars stad

 

Brännvinsdraken

Bild: Sista styverns trappor

Citat: Han gick intill högarna av vass sprängsten, följde kajen som snabbt smalnade, nådde trapporna som ledde upp mot berget vid Ersta. Dem fick han lov att ta långsamt, de var branta och krävande.

Sista Styverns trappor, utsikt från Mosebacke över Skepps- och Kastellholmarna, 1889. Foto K E Stenquist. Bild nr E 13263, Stadsmuseet i Stockholm.

Henning och de andra hamnarbetarna fick sin lön på krogen

Varför? Vad fick det för konsekvenser?

Sista styvern var en av alla krogar som lockade arbetare på Söder att satsa sina sista slantar = styvrar på brännvin.

Nykterhetsrörelsen blir stark i slutet av 1800-talet.

Vilka var de som gick med i den rörelsen?


Stryk, skola och uppfostran

Malongen

Citat: Minns du? sa August igen. Gamla Malongen, skolan där han gått de första åren. Tillsammans med trumslagarpojkarna från stadsvakten. Läraren de hade kallades Fyll-Olle och blev avsatt sedan. Allt verkade så otroligt avlägset nu. Men det var ju han själv som upplevt det, så nära var det.

Fundera över hur barn som August och Rudolf i hade det i skolan?

Längtade de efter att skoltiden skulle vara över så att de slapp få stryk?

Var kunde barn riskera att bli slagna?

Varför slog man barnen?

Barn med rikare föräldrar gick i privatskolor och började sen på läroverk.

Mot slutet av 1800-talet moderniserades skolan. Stora skolor byggdes för att räcka till alla.

Nu blev det viktigt att alla barn lärde sig mycket. Varför?

Leta i Stockholmskällan efter läromedel och information om skolan. 


Finlands sak är vår!

Citat ur I en förvandlad stad

Henning stod och kände frestelsen att få bli hjälte. Kunde tänka sig hur han stod där på tåget medan pastorn ledde avskedshyllningarna och Mamma grät. Kunde se sig själv, ansiktet hårt och kallt beslutsamt.

Men han skulle ju inte iväg. Var för ung, hade skolan. Och ville han ens?

Folksamling läser, om ryska bombningar i Finland, på löpsedlar i skyltfönster vid Stockholms-Tidningens annonskontor på Stureplan. 30 november 1939. Foto Aftonbladet, bild nr AB 460


Elisabet och Lennart flyttar till Fredhäll

(citat ur i en förvandlad stad)

Det blev inte Traneberg de valde, vägen mellan husen och spårvagnsplatsen verkade väl lång och besvärlig. Men i Fredhäll hittade de en lägenhet i ett nytt hus, man hade utsikt mot Mälaren från rumsfönstret. Många lägenheter i de nya husen stod tomma, det fanns mycket att välja på. De skrev kontrakt från och med den första oktober men fick nycklarna genast utan att behöva betala något extra för de två veckor som återstod av september.

Frödingsvägen i Fredhäll. 1930-tal. Okänd fotograf. Bild nr S00-2165: 5


Götgatskravaller

Citat ur Stad i världen

Ungdomarna kunde glida in och ut bland mängden av människor som var ute i helt legitima ärenden. Stillsamma par som tänkt sig se Adolf Jahr i ”Ådalens poesi” fann sig plötsligt indragna i ett helt annat drama.

Kulmen nåddes vid niotiden när stora skaror var på väg till och från de många biograferna.

 

Kravaller på Södermalm. Folk och ridande poliser utanför Göta Lejon, Götgatan 55 den 29 mars 1948. Foto: Vimar Ericsson Svenska Dagbladet

Bild nr SVD 27501


Nödbostäder

(citat ur Minns du den stad)

Uppe på bergknallarna ovanför Södra sopstationen och kring Södra fattighuset som numer kallades Rosenlunds ålderdomshem låg de nybyggda nödbostäderna, brungula tvåvåningsbaracker. På avstånd kunde grupperna av nytimrade och nymålade trähus med dasslängor intill ge ett intryck av idyll, den som kom nära fann en trasig och fattig kristidsvardag.

Höjden där den största gruppen baracker låg hade förr kallats Rackarbergen men nu döpts om till Årstalunden. Men berget lyste fortfarande grått och kalt mellan husen.

 

Årstalunden. Nödbostäder byggs 1919. Foto Axel Swinhufvud. Bild nr ASW 4230


Citat ut Minns du den stad

Staden verkade smutsig och luktade illa, trots att vårkvällen var vacker och sval. Renhållningsstrejken hade pågått i två veckor snart och studenterna som ryckt ut med sopkvastar räckte inte till.

 

Renhållningsstrejken 1905 med studenter som gatsopare. Okänd fotograf, bild nr F 1546


Staden förändras

Citat ur i en förvandlad stad

Som om staden befolkades av skuggor, livet bara var ett hastigt förbiilande skuggspel. Några år till och människorna som nu gick omkring på gatorna skulle vara borta, leva kvar som minnen en tid, sedan suddas ut och helt försvinna.

Medan staden förändrades, hus revs och byggdes. Som om stenen ägde mer liv än människan, människan bara var skuggan som ett ögonblick föll över staden.

Arbete i samband med framdragande av Södergatan. Vy norrut över rivna kvarteret Jupiter Mindre, Hornsgatan och det delvis rivna kvarteret Överkikaren.

4 augusti 1939. Foto Aftonbladet, bild nr AB 436


Stadsgården

Citat ur mina drömmars stad

I hamnen runt dem slet sjåarna, stuvarbasarna skrek sina order, mätare och vägare ropade mått och vikt till tullare och bokhållare som satt med sina böcker. Lajdare hojtade åt vilsegångna kor, sillpackare slog upp silltunnor för att ta stickprov på storlek och kvalitet, fläskpackare spikade lock på fläsklådorna där saltet lyste vitt.

 

Stadsgårdshamnen mot Östra Slussgatan och kvarteret Järngraven Nedra. Ca 1870. Foto FA Holmgren, bild nr S00-1257:1


Sotarpojken Johan

Citat ur Barn av sin stad

Att fara ner och stiga på … det betydde att han först skulle fara kåpan ner till förträngningen och sedan klättra upp till taket igen, stiga durk. För att sedan ta förträngningen nerifrån. Han for, försiktigt och sakta. Kåpan var gammal och jottig. Och fortfarande varm, tydligen hade man eldat nyligen trots sotningen. Tyckte att det pyrde och luktade från kläderna men det var väl bara inbillning. Ökade farten litet för att fortare slippa ifrån. Raffeln skrapade hårt mot sot och sten, med högra handen sopade han ivrigt med viskan och sotet steg genom pipan, trängde in i mössan som han dragit ner för ansiktet och munnen.

Gruppbild av sotare. Början av 1900-talet. Foto Larssons Ateljé, bild nr D 4856


Strömparrterren

Citat ur Mina drömmars stad

Och de såg norsfiskarna ta sina fångster ur Strömmen och lyssnade samtidigt till musiken från schweizeriets kapell.  Hängde mot barriären och tittade ner på Annika när hon serverade, den snärtiga svängen på den svällande kjolen. Fast hon inte var mer än sexton år hade hon redan ett utstuderat sätt att ta den manliga publiken. Stod vid borden med en tom bricka som en silversköld för magen, lutade sig framåt och lät sitt leende blänka till. 

Strömparterren och Riksdagshuset från öster 20 juli 1908. Okänd fotograf, bild nr Fa 39718


Norrbro

Citat ur Mina drömmars stad 

De kom i god tid för att möta Annika, Norrbro var rätta platsen att vänta på. Där hände alltid något och fanns så mycket att se. Här flanerade stadens sprättar och skönheter, här passerade alla kända figurer. I den bonnierska boklådans fönster i basarbyggnaden hängde planscher man kunde titta på.

Vy mot Norrbro från Lejonbacken.1890-tal Okänd fotograf, bild nr F 56237