Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Världen hade inte plats för drömmar.

En gång hade han velat mycket. Nu måste han hel tiden väga viljan mot vetandet, vetskapen om vad som var möjligt.” (s. 68)

(Min motivering)     Jag vet inte om du kan känna igen dig, men jag brukar gilla de citat som talar till mig. Detta citat talade till mig. Jag valde detta eftersom, dels så är det ett bra citat för uppgiften och dels så kan jag förstå Hennings tankesätt.

Henning, liksom många andra nya stockekrare, på den tiden levde i små lådor. Och nej, jag menar inte skolådorna till hus, utan jag menar den psykiska lådan. De hade inte mycket till liv utom att sova, vakna, få i sig någon slags föda för att klara sig, arbeta, sedan kanske gå till någon krog, kröka lite, och sedan tillbaka till sovandet. Det fanns inte mycket variation i vardagen, om jag jämför med dagens 15 åringar.

Kanske var det denna vardagen som satte deras tankar i en box. De vågade inte drömma. Man kunde önska, men de hade inga drömmar eller begär, utom att överleva. Dagens ungdomar är ju lite tvärtemot Henning och hans medmänniskor. Vi tar oss gärna tiden att drömma och önska, men problemet är inte drömmandet, utan att drömmarna saknar ambition. Det finns inget som driver oss till att arbeta för våra drömmar.

Jag tror att historien upprepar sig. Nu när världens konflikter startar från alla hörn och hål, får en massa nya länder nytt folk. Flyktingarna. De känner sig lite som Henning. De är främmande i en främmande stad. De kanske hade mål och planer för hur deras liv skulle se ut och allt de vill göra, men i och med omständigheterna har de varit tvungna att anpassa sitt liv till samhället.

Om en flykting kommer från t ex mellanöstern, Colombia eller någon annan nation, till Sverige. Denna människa kan inte bara fortsätta där han, eller hon, avslutade. De har kommit till en helt ny värld, helt nytt språk, helt nytt folk. Jakten på pengar och att försörja sig börjar direkt. Precis som Henning. Både flyktingen och Henning måste få in pengar och mat för att kunna överleva. Flyktingen och Henning kommer så småningom tappa hoppet eller viljan de en gång hade.

Skillnaden mellan Henning och flyktingen är att Henning flyttade hemifrån, eftersom han ville hitta arbete i staden, och han hade hört så gott om den. Men flyktingarna, de har inget val. De seglar på ett sjunkande skepp.

     


Av Rohil Lahdo