Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Våga vara dig själv

Kerstin hade på något sätt blivit hans dröm om flickan, om kvinnan - hon var den första med eget ansikte. Nu visste han att det var hennes ansikte som han skulle komma ihåg och sakna längst” (s. 36)

Det här citatet tyckte jag visade väldigt tydligt hur Kerstin var. Hon hade ett eget ansikte och var sig själv och brydde sig inte alls om vad andra tyckte. På den tiden då “Mina drömmar stad” utspelade sig så är jag ganska säker på att det inte fanns någon mall som alla “behövde” efterlikna på grund av att sociala medier inte fanns då. Idag så är problemet med sociala medier att den har byggt upp någon sorts mall över hur folk ska se ut och får alla att vilja efterlikna den. Folk vågar helt enkelt inte ha ett eget ansikte och visa folk att “det här är jag” utan alla vill vara som mallen, alltså typ samma personer.

Förr i tiden så var det lättare att komma ihåg folk eftersom att alla inte hade samma kläder eller såg likadana ut t.ex. (om man jämför med idag) på grund av att det framför allt var en stor kontrast mellan fattiga och rika men också för att det inte var någon som dömde de för hur de såg ut. Folk kunde gå runt i trasiga kläder utan att folk pekade på de och skrattade men ett undantag till det är ju då att man kanske kunde bli retad i skolan av de rikare barnen. Idag blir folk dömda av hur det ser och det leder till en hel del komplexer som inte fanns i förr i tiden. Och det är ganska sorgligt för man ser verkligen hur den här mallen får folk att bli osäkra på sig själva och må dåligt. Folk var väldigt unika på den tiden i jämförelse med dagens folk och därför tror jag att de få människorna som vågar att vara sig själva och ha ett eget ansikte sticker ut ganska mycket och det är oftast de som blir retade och mobbade.

Men jag tycker att Kerstin är ett ganska gott exempel på en person som vågar att vara sig själv och jag tycker att alla borde ta efter henne.


Av Cynthia Nabasirye