Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Sociala problem

I gränderna smög skvallret och farsoterna. Stanken steg kvävande från strändernas jäsande sophögar och rännstenarnas slemmiga avfall. Alkoholister, brottslingar och självmördare fanns det fler av i staden än på någon annan plats.” (sid.9).

Det här citatet har enligt mig en koppling mellan dåtid och nutid eftersom det fanns ju både brottslingar, alkoholister, självmördare och smutsiga områden förut och det finns även nu, såklart finns det skillnader men principen är densamma. Förut så var det väldigt vanligt med sånt som boken tar upp flera gånger, t ex så fanns det många fattiga flickor som sålde sig själva till äldre män för pengar. Vid den tiden så brydde sig inte någon om det typ även fast de flesta var minderåriga också. Såklart så finns det sådana människor nu i Sverige fast säkert färre än förr som blir dömda direkt eftersom det är emot lagen.

De beskriver också hur det fanns många alkoholister just då vilket jag tror har minskat i antal eftersom nu så är det staten som har hand om alkoholen och det finns många grupper som man kan prata och få hjälp ifrån mot sin alkoholism, fast på Hennings tid så fanns det ingen som hjälpte alkoholister.

Med tanke på den stora säkerheten, övervakningskameror och teknologin som finns nu i affärer, banker och hos polisen så har ju antalet brott som t ex rån minskat men såklart så finns det ju vissa människor som tycker att de verkligen behöver pengarna utan att tänka på konsekvenserna.

Till slut så vill jag då säga att det finns väldigt många likheter mellan nutid och dåtid som visat i citatet ovan.


Av Ferdinar-Kristel Nasser