Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Ny i staden

Rädd. Och därmed var han dömd, skulle förlora. Staden var hård, det fanns ingen plats för de rädda. Man måste våga hela tiden. Du måste våga. Han förmanade sig själv, ett lågt rytande. Rädd i rytandet: att någon skulle höra honom.

Henning en 15 årig pojke från landsbygden vandrar ensam till den stad som han länge drömt om. Ett nytt liv påbörjas och framtiden har mycket att ge honom. Men vad känner han?

I dagens samhälle finns det många aktuella ämnen och ett av de är invandrare/flyktingar. Under Hennings tid påbörjade invandring till sverige, men även utvandring till andra länder. Flyktingar/invandrare har funnits sedan dess och idag har antalet människor som flyttar eller flyr från sina hem ökat.

Vi ser varje dag på social medier och tidningar  om hur människor fly från sina hem på grund av oroligheter i världen. De tankar som väcks i oss är hur svårt och jobbigt det måste ha det fysiskt. Men det vi inte vet är hur det egentligen känner sig.

Att komma till Sverige som ett ensamkommande flykting  kan nog inte vara lätt. Språket, människorna, klimatet, mycket är nytt.

Detta citatet har jag vald då det ger oss ett hum om hur flyktingar kan ha det idag. Man är rädd, rädd för att bli dömd eller rädd för att våga. Dessvärre kan det vara jobbigare om du är ensam, som Henning var.

Då var flyktingar inte lika aktuella som det är idag. Nu har många människor flytt och deras förutsättningar har även förändrats. Vi har organisationer som hjälper barn, Sverige t.ex har det mycket bra ekonomiskt och kan hjälpa de i nöd.

Flyktingar är också människor och ska inte bli dömda för att de flyr. Ibland väljer vi inte riktigt vad som ska hända oss, utan det bara blir så. Många människor har fördomar om flyktingar och att de påverkar oss negativt. Men hur då egentligen?

Hade du varit en ensamkommande flykting som rest över många länder under en lång period, utan mat, utan tak över huvudet, skulle du vilja att du blev dömd för något du inte ville skulle hända. Vissa människor blir oskyldigt påverkade av andra människors misstag.

Henning har fått mig att förstå hur han kände sig i början och även fått mig att öppna mitt sinne om hur dagens flyktingar har det.

Som avslutningsvis vill jag bara tillägga att vi människor är olika, men vi alla har samma värde och vi alla ska ha rätt till att få bli hörda eller få den hjälp vi behöver.


Av Carolina Lechon Lara