Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Möjligheter

Pojken drömde. Staden väntade” (s.10 och s. 290)

Ett citat med fyra ord men med en sån stor betydelse. De här fyra orden är en perfekt bit av inledningen i boken, man får en blick in i Hennings framtid och man kan nästan känna spänningen som Henning också känner. Det är nu han startar sitt nya liv, och det är nu han lämnar sitt gamla. Citatet får mig att vilja läsa ännu mer utav boken precis som en inledning ska göra, läsaren ska bli intresserad och vilja fortsätta läsa.

Men självklart så betyder inte de här fyra orden samma sak förr som de gör nu. Han känner spänning fast han redan vet som ska hända, starta ett nytt liv i staden, skaffa familj och bo där troligtvis hela livet. Nu för tiden kan vi nästan göra vad vi vill, vår framtid är inte skriven, det är vi själva som ska skriva den.

De hade inte samma möjligheter under Hennings tid som vi har idag. Efter skolan har jag möjlighet att plugga vidare eller hoppa av, jag kan resa runt världen eller stanna kvar i Sverige och skaffa familj, jag kan till och med bli president om jag skulle velat. Poängen med det hela är att det inte är något som är begränsat eller som hindrar mig, det finns många fler möjligheter och jag får själv välja vad som ska stå i min bok.

Men för Henning fanns det inte lika mycket, han tyckte att det han hade var gott och väl och att det var en av de viktigaste stunden i hans liv. Hela hans framtid var precis framför ögonen på honom, den framtid som han drömt om, den är på ett enda ställe, bakom murarna till staden, pojken drömde och staden väntade.

Det citatet används som både inledning och avslutning i boken den går i generationer från Henning och vidare till hans son Augustus. Precis som sin far är även hans framtid skriven, ännu ett liv i staden men den här gången med en ny generation som ledare och troligtvis med ännu fler förändringar och ännu fler möjligheter.

Av Natalie Mogos