Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Kälken

De fick klämma ihop sig tätt på kvällen för att få plats mellan de fyra stolparna som var bra att ha när man drog ved men mest i vägen nu. Olle främst, Henning mellan de båda flickorna. Nu var Henning inte rädd trots den väldiga backen framför dem.” (sid 25).

Mitt citat var intressant för att på 1860-talet så använde man kälken till att arbete på vintern. Den var för att släppa ved på vinter men ändå kunde åka kälke nerför en backe.

Nu har kälken förändrats mycket. Den har fått en ratt att kunna styra när man åker nerför en kulle också har man gjort att det är bekvämt att sitta på den när man åker på den och ser trevligare ut. Kälken blivit mer som en leksak för de små att leka i snön med än att dra ved till arbetsplatsen. Man har till och med ersätt kälken med lastbilar. Kälken blev ersatt för att den kunde inte transportera varor på vissa årstider som inte hade någon snö t.ex. Våren, Sommaren och Hösten. Istället har man förlitat sig på andra transportmedel. Lastbilar, flygplan och Stora fartyg.Av Axel Campos