Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

En ljusare framtid

Det citatet som fångade mig mest var “Pojken drömde. Staden väntade.” (s.10)

Jag tyckte det citatet var väldigt intressant och det väcktes frågor som vad drömde han om? Vad väntade staden på? Det är också väldigt talande för bokens innehåll.

Om man kopplar nutid och dåtid så tänker jag på något som är aktuellt i sverige och i hela världen, att flyktingar från världens alla hörn flyr och drömmer om ett nytt liv i ett nytt land. Det är också många ensamkommande flyktingar som kommer utan sin familj, som då henning gjorde och möter både motgångar och framgångar. Både Henning och ensamkommande flyktingbarn kommer för att få ett bättre liv och en ljusare framtid, de hoppas också på att kunna hämta sin familj och skapa en bra framtid för hela familjen.

Det är oftas ensamkommande pojkar som kommer, inte flickor det är nog för att det är en väldigt svår väg att komma från tex. Afghanistan till Sverige och man tror då att pojkarna klarar av det bättre än vad flickorna gör och en annan anledning är också att man ska kunna skaffa jobb, för att sedan troligen kunna hämta sin familj.

För Henning var det väldigt lätt att hitta jobb, han fick jobb nästan direkt, men för flyktingar idag tror jag inte det är lika enkelt, det som är svårast är nog språket för att jobba i ett land måste man ju kunna språket. För Henning var det inte svårt eftersom det var samma språk eftersom han bara kom från en annan stad, medans flyktingar nu kommer från länder långt borta från Sverige, vilket gör det svårare att lära sig språket och kunna kommunicera med folk.


Av Natalie Mekonnen