Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Att rulla in

Så fick Henning Nilsson rulla in i staden” (s.13)

På Hennings tid betydde det jättemycket. Citatet jag valde betyder att Henning kom fram till Stockholm efter flera dagars gående. Det  var inte en enkel sak. Han hade inte så mycket mat, visste inte vägen och hade ingen som väntade på honom i  den stora staden. Han var bara 15 år och hade ingen säkerhet på att allting kommer gå bra i staden. Då betydde citatet att allting börjar, kamp om jobb, mat, pengar , om ett bättre liv helt enkelt.Men bara för att man kom fram till staden betydde inte att allting var klart.

Nuförtiden är det helt annorlunda. Nu skulle citatet betyda att man äntligen kom fram någonstans. På ett positivt sätt alltså. Kanske att man äntligen kom fram till en stad efter flera timmars flygresa och ska ha semester där, kanske att man bestämde sig att flytta med sin familj och åker för att ha ett bättre liv. Det är inte enkelt att flytta idag heller. Men om man flyttar till Sverige så får man mycket hjälp, inte som på Hennings tid då man knnapt hade någon mat på vägen och fick gå i flera dagar. Nu kan citatet betyda mycket. Det finns fortfarande människor runt om i världen som flyr från krig och hunger. Men det finns också de som reser, utforskar eller kanske är på semester i olika städer i Sverige. På Hennings tid var det inte en lika stor del av människorna som hade den möjligheten.

I framtiden tror jag att citatet kommer betyda att man “rullar in i en stad” bara på ett bra sätt. Jag tror att förhoppningsvis kommer alla krig vara slut och människor inte kommer behöva och fly till andra länder. Alltså att citatet inte längre betyder “början på något stort, svårt och kanske något som inte funkar” utan “ början på en roligt och lärorik resa”


Av Agnieszka Gnilka