Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Till Tummen

                                                                                                 Stockholm, sjätte oktober 2017

Bästa Tummen! 

Oturligt nog kommer vi aldrig att träffas. Ni kommer aldrig att få se Er stad som jag ser den idag. Mycket har förändrats till det bättre sedan Ni bodde och arbetade där. 

Jag ska nog börja med revolutionen som Ni väntade på. Den på skedde aldrig. Men i andra delar av Europa blev det flera revolutioner. Den största av de var blev i Ryssland 1917. Den blev mycket våldsam och blodig. Man rev ner allt det gamla och allt som kunde kopplas till hur det hade varit tidigare och byggde upp allt på nytt, helt annorlunda. 

Är det vad du hade velat skulle hända även här? Hur fort det än går att riva ner så tar det mycket längre tid att bygga upp allt igen.

Under tiden som du levde hade arbetare såsom du det väldigt svårt. De hade dåliga arbetsvillkor, låga löner, nästan inga rättigheter och ingen möjlighet att förändra samhället eftersom bara dem som tjänade ett visst antal fick rösta. 

Men allt detta vet Ni ju redan. Det Ni är intresserade av att höra om är hur allt har förändrats, eller hur? Då ska Ni få göra det:

Folket hade det svårt och var missnöjt även några decennier senare. Ett krig som Sverige inte hade deltagit i - Första Världskriget - hade härjat i Europa, men även Sverige hade blivit drabbat. Man hade ont om mat och hade det allmänt svårt. Arbetare organiserade sig och protesterade mot hur svårt de hade det genom att ordna strejker.

En revolution som jag tidigare nämnde hade nyligen ägt rum och staten var så rädd att samma sak skulle ske i Sverige. För att undvika något sådant gick man 1919 med på arbetarnas krav - åtta timmars arbetsdag, sex dagar i veckan. 

Detta år blev en dubbel triumf - även allmän rösträtt infördes. Nu kunde alla, män och kvinnor oberoende på klass eller hur mycket pengar de hade rösta i de svenska valen.

Idag har det blivit ännu bättre för arbetarna. Man arbetar bara fyrtio timmar i veckan, både lördagar och söndagar är lediga. Arbeten har blivit mindre fysiskt krävande och mycket av de jobben som utfördes av människor har ersatts av maskiner för komplicerade än att jag skulle kunna förstå mig på de eller ännu mindre förklara för Er. 

Dessutom har alla människor i ett rikt land som Sverige numera är tillgång till en bra utbildning och goda arbetsförhållanden.

"Det kan vara roligt att se tillbaka, men det är viktigare att se framåt. Nya problem dyker upp, nya tag måste tas." 

Det är ett fint citat från en riktigt bra bok jag läste nyligen. Det finns en karaktär i den som jag tycker liknar Er väldigt mycket... Det kopplar bra till något jag hade velat berätta för Er om: hur jag tror att livet för arbetare kommer se ut i framtiden. 

I framtiden, låt säga år 2117, kommer nog dessa maskiner ersätta mänsklig arbetskraft ännu mer än vad de har gjort idag. Människor kommer istället att arbeta mer med sina hjärnor än med sina kroppar rent fysiskt. Man kommer istället konstruera och styra maskiner som kommer utföra fysiskt arbete år människor. Den bästa uppfinningen av de alla är ju trots allt hjärnan!

Å andra sidan kanske det kommer vara helt annorlunda. På hundra år kan livet för arbetare bli väldigt olikt till hur det är idag. Se bara på hur mycket som har förändrats sedan din tid!

Låt oss hoppas att människor kommer använda sitt intellekt innan de handlar även när det gäller konflikter och att jag kommer få uppleva ett vackrare Stockholm och världen än vad som någonsin har gjorts förr!

Högaktningsfullt, Marta Faryna  

 


Av Marta Faryna