Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Käraste Lotten!

                                                                                                        6 oktober 2017 Stockholm


Käraste Lotten,

Vi känner varandra inte men därför ska jag nu berätta lite om mig själv, jag heter Joanna Gnilka är 13 år gammal och bor nu i 2000-talets Stockholm. I detta brev vill jag berätta för dig om hur det ser ut i din hemstad nu, Stockholm år 2017. Jag har följt din levnadshistoria i boken Mina Drömmars Stad och jag tycker att det hur ni levde och klarade er för bara 100 år sedan är väldigt fascinerande och att det skulle ses som omöjligt för många.

Det är flera saker som har förändrats sedan din och Hennings tid, en väldig förändring har skett inom sjukvården. Nuförtiden är det inte alls farligt med en lunginflammation, det finns flera sätt att bota den. En stor förändring som har skett även inom politiken och det som hände är att 1921 hade alla män och kvinnor över 23 år gamla rösträtt. Det var en stor händelse som förändrade Sverige mycket och gjorde det mer jämställt. Nu på 2000-talet har alla män och kvinnor som är över arton år gamla rösträtt.

Det har även skett en stor skillnad inom arbetet, nu är arbetsdagen bara åtta timmar lång istället för tolv eller fjorton. Arbetsmiljön på arbetsplatserna har förbättrats, det är inte lika farligt och de flrst som arbetar med farligare jobb där de kan skadas är försäkrade. Dessutom är det förbjudet nu i de flesta länder i Europa med barnarbete, men tyvärr förekommer fortfarande. Allt arbete utförs inte heller längre av människor, maskiner har tagit övr en massa och i framtiden kanske allt styrs av robotar och maskiner?

"Det kan vara roligt att se tillbaka, men det är viktigare att se framåt. Nya problem dyker upp nya tag måste tas."  Det är viktigt att blicka bakåt och se framåt men man kan inte lämna nuet med blicken, vi måste glädjas av alla små saker och ta vara på den tiden vi alla kan spendera tillsammans när vi fortfarande kan.

Hur det kommer vara i framtiden är jag inte alls säker på men jag har funderat och tittat mig omkring och jag tror att i framtiden kommer hela vår jord styras av maskiner och robotar, att vi kommer leva ett mycket latare liv med mindre aktiviteter utomhus och att kommer drunkna djupare in i den virtuella världen. 

Jag läste i boken även om din förlust, om Hennings död, jag beklagar verkligen sogen. 

Med de varmaste och vänligaste hälsningar,

Joanna Gnilka


Av Joanna Gnilka