Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Kära Tummen!

                                                                                                             Stockholm 6 oktober 2017

Kära Tummen!                                   

Jag hoppas att Ni är vid god hälsa och att Ni inte tar illa upp över att jag niar Er. Jag förstår att Ni har mycket att göra och kanske överhuvudtaget inte vill läsa detta, men eftersom jag har hört så mycket om Er och tycker ni verkar vara en väldigt intressant och god människa tar jag mig friheten att skriva till Er. Det skulle bli en stor glädje för mig om ni tog Er mödan att skriva tillbaka till mig, men jag klandrar Er inte om Ni väljer att nte göra det.

Sett från mitt perspektiv 150 år efter att Ni arbetar, måste jag säga att Er arbetssituation är rent ut sagt bedrövlig. Ni tvingas jobba långa arbetsdagar med usel lön och skulle Ni protestera avskedar arbetsgivaren Er. Dessutom sliter ju arbetert i hamnen otroligt mycket på Er kropp, så jag är djupt imponerad äver att Ni har klarat Er bra hitttils. Skulle Ni nu mot all förmodan bli skadad måste jag varna Er: var försiktig i sjukhusen! Jag har lärt mig om dessa nyligen och måste tyvärr meddela att väldigt många dör på Er tid i till exempel amputationer. Och skulle Ni någon gång få rådet att använda arsenik som medicin, gör inte det! Jag förstår att Ni vill lita på läkarna men denna "medicin" är ett dödligt gift. 

Dock finns det ju inte bara mörka sidor med Er tid. Ni har säkert märkt bristerna i Ert samhälle och jag vet att Ni mycket aktivt motarbetar dem, men i Era tider är folk närmare varandra och mer öppna än nu. Nu hjälper vi varandra ytterst sällan, och inte heller pratar vi med folk vi inte känner. Skule Ni besöka Stockholm i min tid skulle Ni sannolikt bli mycket förvånad, men nu har i alla fall folk bra löner och arbetsförhållanden, även om män och kvinnor inte har samma lön. En negativ sak med vår tid är att arkitekturen har förndrats helt! Er stuga är till exempel mycket vacker och jag är sker på att Ni har det mycket trevligt i den, till skillnad från de hemska, hög byggnaderna som bländar en i när solen lyser på dem, dessa verkar vara mycket poulära. Är det inte vidrigt? Till råga på allt tillverkas saker ofta som inte är hållbara utan som går sönder efter ett par år, annat var det på Er tid.

Glädjande nog kan jag till exempel meddela att just Er stuga står kvar än i dag! Jag borde även nämna för Er att alla vuxna män och kvinnor idag har rästrätt i Sverige, så jag tycker att situationen har förändrats mycket. Dessutom är det fullt tillåtet att vara med i fackföreningar, det skulle Ni nog gilla! En annan väldigt bra sak med idag är att alla, även fattiga har rätt att gå i skolan och kan ha en högre utbildning, är det inte fantastiskt? Jag, till exempel, går näst sista året i grundskolan som är nio år lång, och sedan ska jag gå på gymnasium och kan sedan om jag skulle vilja studera på universitet.

Vad framtiden beträffar tror jag att män och kvinnor kommer att bli ännu mer jämnställda och få lika lön, samt att de delar av världen som ännu inte hunnit så långt som Sverige idag kommer att gå framåt i utvecklingen. Hur mycket vet jag inte, men nog borde mänskligheten gå framåt och inte bakåt när det gäller rättvisa, tycker Ni inte det? Jag undrar även vad Ni tror kommer hända med vårt land och världen i framtiden.

Ni verkar vara intresserad av kommunistiska idéer, men jag varnar Er: dessa har vållat mängder av död och lidande över länder med kommunisstyre. till exempel i mitt hemland Polen har komunister styrt under några årtionden, och detta gynnade inte landets utveckling! Tomma hyllor i butikerna fattigdom bland folket och annat elände rådde under denna mörka period.

"Vad som än händer: försiktighet, ödmjukhet. Det är en vädjan, en bön." Det var författaren Per Anders Fogelström som skrev detta och är det inte vackert? Med försiktighet och ödmjukhet kommer man väldigt långt, kära Ni , så jag ber Er att komma ihåg detta. Många förändringar har kunnat uppnås på fredlig väg, utan döden som följeslagare, det kan jag försäkra Er om. Jag förstår att Ni vill komma fort framåt, göra revolution, bryta Er ur det gamla samhället, men är Ni försiktig kan Ni rädda flera liv. Vore det inte hemskt om någon som skulle ha kunnat bli betydelsefull i framtiden blev dödad under Er kamp? Vänligen observera att detta ej var menat som en förolämning mot Er, det är bara ett råd som kan vara betydelsefullt när den viktiga dagen är kommen. Just dessa ord kommer i alla fall jag bära med mig, de är så otroligt kloka och beskriver exakt det man behöver höra ibland. Med detta i åtanke vill jag be Er att vara försiktig när Ni sättter Era planer i verket, det vore hemskt om en sådan fantastisk människa som Ni blev allvarligt skadad eller till och med dödad i kampen för rättvisa. 

Avslutningsvis vill jag be Er att hälsa Henning, Lotten, deras barn, Matilda, Era barn och alla Era vänner från mig, och var vid gott mod! Ljusare tider nalkas för Er! 

Högaktingsfullt

Nadia Owczynska


Av Nadia Owczynska