Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Kära Tummen!

                                                                                                                                                                                                                                                                               Stockholm 6 oktober 2017                                                                                                                                   
Kära Tummen

Du må inte veta vem jag är, men jaga vet vem du är. Jag heter Polina Semaan, är 14 år och lever under 2000-talet. Jag har fått möjligheten att följa dig och ditt liv genom boken "Mina drömmars stad" och måste säga att jag är oerhört fascinerad över hur du och många andra klarade av att leva då. Ännu mer börjar jag undra om jag tänker på hur mycket ni fick slita och kämpa för att kunna försörja er familj. Jag kan redan nu erkänna att jag själv aldrig skulle klara av att leva som du gjorde om man tänker på hur jag är uppväxt nu, och jag tror att flera som är uppvuxna i dagens samhälle håller med mig.

Jag har hört och läst mycket om 1800-1900 talet, vad man gjorde, vad man arbetade med skola o.s.v  då vi lär oss det i skolan på historielektionerna. Jag kan redan nu säga att mycket har hänt samhället har  förändrats, förnyats och moderniserats. Ju mer jag tänker på det, desto mer slår det mig hur sjukt det faktiskt är. Att du som 14 år redan arbetade och hade lämnat dina föräldrar och behövde ta hand om dig själv, medan jag 14 år går i skolan, får mat på bordet varje dag och behöver inte gå och fundera på vart jag ska sova varje natt. Vid nuläget antar jag att du förstår vilken stor skillnad det är mellan min och din uppväxt, man kan nästan tro att vi levt i två olika världar, när det enda som skiljer oss åt är ca 100 år.

När jag läste boken "Mina drömmars stad" insåg jag att du brann starkt för att en revolution skulle ske. Nu kanske du tror att jag har ett glädjande budskap om att det skett, tyvärr den revolutionen du så ivrigt pratade om har än idag inte skett, men stora förändringar är så nära din omtalade revolution vi har kommit. Nu behöver vi t.ex inte gå till fots till våra arbeten utan det finns något som kallas för kommunikationstrafik, vi behöver inte längre dö av sjukdomar som under din uppväxt kanske ansågs vara obotliga och vi behöver inte heller slita minst 15-20 timmar om dagen för att endast tjäna några få riksdaler (eller kronor som det heter nu). Det här är några få saker som antagligen verkade omöjligt för er då, något som låg för långt bor eller något som bara rika kunde få uppleva. 

Då undrar du nu säkert vad är det som egentligen skett de senaste 100 åren?

Jo vi kan jämföra något så vardagligt som levnadssätt. För hundra år sedan bodde man väldigt enkelt och fattigt. Det var väldigt trångbott, och ofta kunde en hel familj med fler barn än vad de flesta har idag bo i ett rum med kök. Det fanns heller ingenstans där man kunde göra sina behov inomhus utan det fanns ett gemensamt utedass på gården som inte var så fräscht. Hygien var långt ifrån lika viktigt idag, alla hade inte tillgång till att tvätta sig då man inte hade kranar inomhus, och borsta tänderna som är en självklarhet för alla idag tyckte folk då var udda. Man ägde heller inte så mycket, kanske ett par byxor och en tröja, och ofta ärvde syskon efter sina äldre syskon.

Nuförtiden är det raka motsatsen. Folk bor i stora lägenheter, och nästan varje barn har en egen kammare. Man är otroligt materiell och tror att man kan köpa lycka för pengar, folk har ett behov av att ständigt köpa nya saker. Man har toaletter inomhus med avlopp, kranar med varmt och kallt vatten, samt tvättmaskiner som går på el. Ja en hel del har förändrats. 

Men om så mycket har förändrats på så kort tid hur kommer det se ut år 2117? Det finns inget exakt svar på den frågan utan det är bara att vänta och se. Men jag tror helt klart att mycket kommer förändras man kommer ständigt försöka hitta nya sätt att förenkla vardagen, nya sätt att ta sig fram, helt enkelt saker till ett enklare liv. Kanske behöver du inte laga din frukost själv, utan att det finns små robotar som fixar allt. Men som sagt det här är en fråga som för tillfället inte går att besvara. 

 Nu har blickat tillbaka och jämfört då med no och visst "Det kan vara roligt att se tillbaka, men det är viktigare att se framåt. Nya problem dyker upp, nya tag måste tas"  Fastän mycket har förändrats är vi långt ifrån klara med utvecklingen, det finns fortfarande folk som dör i krig, folk som dör i svält och folk som dör i sjukdomar. Så jag tycker det är viktigt att försöka blicka framåt och fokuser på nuet.

Av Polina Semaan