Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Kära Lotten!

Kära Lotten, jag har läst boken du är med i, jag vet på ett ungefär vem du är men du vet inte vem jag är. Mitt namn är Marjan Eishayea och jag är från 2017, du och jag bor i samma stad, mycket har nog förändrats från din tid. Jag är otroligt fascinerad om hur det var på eran tid, hur otroligt mycket har förändrats. Jag kan redan nu säga att jag tycker att du är så otroligt stark. Du och käraste Henning kämpar för eran familjs skull, ni sliter er för erans barn skull. Men eftersom att jag är så långt fram i tiden kanske du funderar på vad som verkligen förändrats och vad som icke gjort det. Det ska du få läsa mycket snart. Men medan jag följt dig i boken så har jag märkt att du är mycket ren av dig, flera personer fascinerades av det, inte bara jag.  Saker som innan kunde vara omöjligt är idag en självklarhet. Du får ursäkta mig om det finns några ord som du icke förstår, en av de saker som förändrats är språket också.

Vi har läst om hur det var att leva på eran tid i historieböckerna, hur mycket ni fick kämpa då för några få riksdaler, som nu är kronor. Nu när man jobbar i en månad så kan man få lönen vilket kan vara 20 000-30 000 kronor. Beroende på vilket jobb man har. Men vi betalar 30% av vår lön till staten, den går till skolor, sjukvård med mera. Beroende på vilket jobb man har. Idag jobbar en person ungefär 40 timmar varje vecka. 

Något mer som också förändrats är synen på kvinnor har förändrats. Förut fick kvinnor stanna hemma och ha hand om hemmet och barnen, medan männen var ute och jobbade. De ansågs som mindre värda då kvinnor inte ens hade rätten att rösta, men alla fick lika rösträtt år 1919. Många kämpar fortfarande idag med att kvinnor och män ska vara lika värda och ha samma rätt i världen. Vi har kommit långt men vi har inte nått vårt mål än. Kvinnor får fortfarande lägre lön än män, och det är olika på kvinnosynen i olika länder. En ny innovation har kommit, vilket är bilen. Den drivs av flera motorer, i vissa länder får inte ens kvinnor köra bil. 

Vi barn, går i skolan helt gratis, vi får måltid här också. Eleverna blir inte längre slagna eftersom det är idag icke tillåtet att slå sina barn, det anses som olagligt. I skolan är vi i 6 timmar på ett ungefär. Alla måste gå i skolan och man betalar inte någonting alls, som sagt så betalade ju alla som jobbar skatt, de pengarna går till skolor. Sedan efter att man gått från 1:an till 9:an så kommer något som heter gymnasium, där fortsätter de att studera. Och sedan om man vill så fortsätter man till ett universitet, efter att man studerat på ett universitet så får man ett jobb. 

En väldigt fin person, din man, Henning dog i tidig ålder. De på sjukhuset idag skulle enkelt kunna bota stackarn och han skulle kunna fortsätta leva sitt liv som en vanlig människa. 

Det jag försöker säga med det här är att, flera saker som personer dog av innan på din tid, skulle vi enkelt kunna bota idag. Medellivslängden har ökat otroligt mycket, nu kan en person leva hela 80 år! Sveriges befolkning har ökat på grund av den ständigt bra sjukvård vi har. Idag är vi hela 10 miljoner i hela landet! Fascinerande minsann!

Man blir myndig när man blir 18, då kan folk köpa alkohol och cigaretter. 

Familjer och hem är otroligt annorlunda än hur det var på eran tid. Varje familj kan skaffar ungefär 2-4 barn. Och husen är mycket större och bättre nu, vi har rinnande kallt vatten som är rent, rinnande varmt vatten som likaså är ren. Varje barn har ofta ett eget rum men det beror på till exempel har jag inte ett eget rum, jag delar ett rum med mina två bröder. Men de flesta av mina vänner har eget rum, det beror på hur det är i varje familj. 

Det var många hemlösa och lösdrivare på eran tid, i slutet av 1900-talet så var det ungefär 10 000 hemlösa i Sverige, jag måste tyvärr meddela att senaste året 2016 så var det 34 000 hemlösa, siffran har stigit mycket eftersom Sveriges befolkning ökat mycket och alla har inte tur och har råd med ett tak över huvudet. Än idag har vi fortfarande kvar lösdrivare, men vi kallar inte dem längre lösdrivare. Istället så kom någon med ett nytt namn "tiggare", de tigger och ber om pengar så de kan försörja sig själva. 

Vi har kommit så långt med samhället och våra ständigt utvecklade innovationer, om 100 år från min tid, alltså 2017. Hur tror du det kommer se ut? Jag tror att det mesta av människans fysiska arbete kommer bytas ut mot robotar ännu mer. Det har redan skett otroligt mycket under eran tid men jag tror det kommer ske ännu mer. Språket tror jag också kommer förändras lite, det kommer ju nya slangord hela tiden. Samt tror jag ännu fler, större och bättre innovationer kommer komma och förändra världen och samhället. Dessvärre kan jag inte tänka på mycket mer då det är väldigt svårt att försörja lista ut var samhället tar vägen. 

"Det kan vara roligt att se tillbaka, men det är viktigare att se framåt. Nya problem dyker upp, nya tag måste tas"

Med detta citat från boken vill jag säga dig att: Va stark, om du inte kan vara stark för dig själv, var det för Hennings och barnens skull. Gör Henning stolt. Jag vill att du ska minnas Henning, de bra minnen med honom. Det du har kvar av Henning är dina barn, sörj inte mycket mer Lotten, du kommer finna ny lycka, bättre tider kommer. Jag beklagar sorgen otroligt mycket. Jag hoppas att Henning är på ett bättre ställe, att han vakar dig och barnen. 

Ta hand om dig Lotten, hälsa dina barn, och hälsa Tummen och Matilda. 

Jag önskar er all lycka! Fortsätt att leva ett hälsosamt liv! 

Med bästa hälsningar, Marjan. 


Av Marjan Eishayea