Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Kära Henning!

Kära Henning!

ag heter Lulia och är 13 år gammal. Mitt namn säger nog dig ingenting, för du känner inte mig. Men jag skulle nog kunna säga att jag känner dig. Jag har läst och följt ditt liv genom boken "Mina drömmars stad". Efter att ha läst boken har jag förstått att mycket har förändrats. Ja, för lever inte på din tid, jag lever år 2017. I detta brev tänkte jag därför skriva hur jag har det nu ca 150 år senare och även ställa frågor som jag vill att du besvarar.

Du var ung när du kom till staden, du var ungefär lika gammal som mig. Du skulle få arbete och bostad, allt skulle du fixa själv. Du arbetade hårt, flera timmar om dagen och du fick dåligt betalt. Detta tycker jag är helt ofattbart, hur kan en människa arbeta så mycket? Hur orkade du ?  Idag är det i alla fall raka motsatsen, vilket jag är väldigt tacksam för. Vi arbetar bara 8 timmar per dag och vi är även lediga två dagar i veckan. Själva arbetet har även förändrats, vi arbetar inte med fysiska och arbetskrävande arbeten längre. Maskiner har förenklat våra arbeten idag, t.ex behöver vi inte tvätta kläder längre, vi har tvättmaskiner som tvättar kläderna.

På din tid var det männen som skulle arbeta hårt och försörja familjen alldeles själva, kvinnorna de fick inte arbeta utanför hemmen. Nuförtiden så arbetar både kvinnan och mannen i familjen lika mycket medans barnen går i skola. På tal om skola så har vi skolplikt i idag. Det betyder att alla barn måste gå i skolan i 9 år, de flesta fortsätter även på gymnasiet. Både skolan och gymnasiet är gratis för alla.

Du och alla andra på din tid bodde trångt. Familjer med upp till sex personer bodde i ett rum och kök. Toaletter hade ni heller inte, ni hade utedass på gården. Idag bor dem flesta i lägenheter eller stugor (villor). Idag har de flesta ett rum var och även toalett innomhus. Vi har tillgång till både varm och kallt vatten från våra kranar och vi får har även s k element. Element kan vi sätta på när det blir kallt, under vintern, så att det blir varmare.

I framtiden tror jag att det kommer komma mycket nya innovationer. De här maskinerna som finns nu kommer utvecklas mer och förenkla vårt arbete ännu mer. Du var ju hamnarbetare, hamnarbetar tror jag inte kommer finnas i framtiden. Det och även andra arbeten kommer utföras av robotar.

"Pojken drömde. Staden väntade."

Du lockades av staden, av alla möjligheter du trodde den skulle ge dig. Du trodde allting skulle bli bättre där, i dina drömmars stad. Men det blev inte riktigt som du hade tänkt dig. Du fick arbeta och slita för en liten peng. Du kämpade väldigt mycket och din dröm gick nog inte i uppfyllelse. Men vad jag hoppas är att dina barnbarnsbarnbarn uppfyller den drömmen du hade.

Med vänliga hälsningar Lulia


Av Lulia Yohannes