Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Kära Henning!

                                                                                                                                      7/10-2017

Kära Henning

Du vet nog inte vem jag är men jag vet ganska väl vem du är. Jag heter Magdalena och är 14 år, jag lever under år 2017 och har ett ganska modernt liv. I skolan har vi fått lära oss massa om 1800-1900-talet och om din uppväxt. Vii har framför allt fått läsa boken "Mina drömmars stad", som handlar mycket om dig, sen har vi också fått guida andra i vår skola på några ställen i Stockholm. Jag blev ganska chockad och väldigt berörd av hur du överlevde på den tiden. Nu tänkte jag berätta lite för dig hur vi har det och vilken stor skillnad det är att leva nu jämfört med hur det var att leva i ditt samhälle. 

Jo, jag kan börja med att jag själv inte skulle kunna överleva under den tid du levde. Att föreställa mig att jag går till jobbet redan som ung och inte alls få bra betalt, att behöva gå ut när man vill göra sina behov, att inte ha någon tillgång till internet. På den tiden hade man ett stort ansvar för sig själv, man bodde inte i stora villor, eller lägenheter utan att det var ganska trångt och tättbebyggt. Det får mig ganska förvirrad och illamående men också ganska fascinerad över att ni som levde under den tiden klarade er. Men som sagt så har det förändrats en hel del från din tid till min, det finns ganska många exempel men jag tänkte att detta kommer ta alldeles för lång tid och jag kommer sitta här i flera timmar men jag tänkte ta upp vissa av dem och kanske till och med de viktigaste exemplen.

Förr i tiden när du levde fick du redan som väldigt ung gå och söka jobb, hitta någonstans att bo och så vidare, men idag får barn i din ålder inte jobba med vad som helst vilket faktiskt är ganska skönt.  Oftast brukar man gå ut grundskolan och gymnasiet innan man börjar jobba så nu för tiden sitter vi inte hemma eller går till jobbet och har det tungt utan vi barn går till skolan och lär oss massa nytt, vi får t.o.m gratis mat i skolan. Det är mycket lättare att hitta ett bra jobb nu och kunna försörja sig själv, du behöver tex inte gå till en gruva och slita livet ur dig, eller sitta och tvätta dina kläder ute mitt i vintern som din fru Lotten var tvungen till. Vi får också bättre betalt nu vilket gör att vi har råd med mat och bostad. Som jag sa innan så är vårt samhälle mycket beroende av internet och sociala medier. Det är kanske en grej jag faktiskt saknar med er tid, att det inte fanns tillgång till internet. Så klart är det kul med internet men ibland känns det som man bara vill koppla ur sig från allt, men det kan vara ganska svårt. Vi behöver inte gå för att ta oss till skolan eller jobbet utan det räcker med att du tar bilen, buss eller tunnelbanan. Våra bostäder är oftast inte kalla, har lågt till tak och vi behöver inte gå ut för att kunna gå på toa en vinterkväll, eller inte heller gå till en brunn och hämta vatten utan vi har det helt enkelt väldigt bekvämt nu när det gäller bostäder och hushållsarbete. Som jag sa så har tiden förändrats väldigt mycket men jag är väldigt nyfiken hur det egentligen var att leva på din tid, såklart vet jag några grejer som vi har lärt oss i skolan men jag vill ha lite mer personlig fakta hur det var för dig, hur du tänkte och kände så därför tänkte jag ställa några frågor till dig.

Vad tyckte du om bostadssituationen och maten?

När du blev sjuk i sjukdomen tuberkolos, hur kände du dig då? Trodde du att du skulle dö? Hur kändes det att veta att du skulle tvingas lämna dina barn och din fru?"

Hur var det att promenera ända från landet till staden? Vad upptäckte du på vägen och vad hade du för dig?

Min sista fråga är hur du själv tror att det kommer vara om tex hundra år?

Jag själv skulle nog säga att det kommer förändras en hel del som det har gjort från ditt samhälle till mitt. Jag tror att det kommer vara mer bilar, mer modernare bostäder, alla nya smartphones och tv och att folk kommer inte vara lika sociala som de var förr.

Så detta var allt för mig Henning, jag hoppas att du fick lära dig lite om min tid och att det fick dig att inse hur mycket det har förändrats från din tid. Jag är väldigt fascinerad av hur du har haft det och hoppas att vi kan ses någon gång.

MVH Magdalena från klass 8
Av Magdalena Stachowska