Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Kära Henning!

                                                                                                                        6/10-2017 Stockholm

Kära Henning

Jag heter Alexander och jag är 14 år gammal. Just nu är året 2017 och jag skriver ett brev till dig Henning för att prata lite om min och din tid och även lite om framtiden. 

Jag har läst boken "Mina drömmars stad" som handlar just om dig Henning, den tyckte jag var intressant. Jag fick reda på lite hur det var på din tid. Nu tänker jag att jämföra hur det var på din tid och hur det är på min tid. Nu lever de flesta här i Sverige mycket bra, vi har jobb med bra arbetstider och rättvisa löner. Jag går i skolan fem dagar i veckan. Skolan är helt gratis och alla har rätt till utbildning. Men jag vet att så var det inte på din tid, det var svårt att hitta jobb, det var inte alltid rättvist med lönen heller. På din tid slog lärarna barnen ibland om de gjorde något dåligt, på min tid är det absolut förbjudet att göra det.

Nu drömmer jag lite om framtiden, hur det kommer vara om 100 år. Jag tror att jobben inte kommer förändra sig så mycket, det borde ju fortfarande vara så att man jobbar ungefär åtta timmar per dag och har ledigt lördag och söndag. Inte heller lönen kommer blir så mycket annorlunda, vi vet aldrigt hur det kommer att bli men just nu så föreställer jag mig hur det kan se ut. Skolan kommer fortfarande att vara gratis och barnen kommer fortfarande att få gratis mat i skolan. Visst kommer studietekniken ändras men att i framtiden blir det ännu mer digitalt. Kanske till och med en digital tavla istället för en sådan "whiteboard" som finns just nu. På din tid fanns det inte, ni hade krittavlor då. 

¨Det kan vara roligt att se tillbaka, men det viktigare är att se framåt. Nya problem dyker upp, nya tag måste tas" Det här ett citat från boken som jag valde att reflektera över. Det här citatet tycker jag stämmer in helt. Nuförtiden så finns det personer som bara ser tiden bakåt i tiden och inte tänker så mycket framåt. Man måste hela tiden vara medveten om vad som kommer att hända.  

Jag tycker det var spännande att ta reda på lite om hur det var förr i tiden där jag just nu bor. Jag hoppas att få ett svar på brevet och det skulle kunna vara spännande att få reda på lite mer från en riktig person och inte bara det som står på internet och det som finns i böckerna. Tyvärr så läste jag inte hela boken utan flera valda kapitel ur den. Jag tycker det var trevligt att lära känna dig och hoppas på ett svar på brevet.

                                                                                                  Med vänliga hälsningar AlexanderAv Alexander Jastrzebski