Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Hej på dig Henning,

Hej på dig Henning, jag heter Aron                                                                                  

Jag undrar verkligen du hade trott att Stockholm var ett sådant bra ställe att bosätta sig på och skaffa jobb. Var det för att du hade läst om det i tidningar? För när du kom fram så var det inte alls som du hade tänkt dig. Du hade det svårt först men du kämpade och gav aldrig upp. Du fick ett jobb som hamnarbetare. Det var inte bra betalt. Du hade ändå inget att återvända till så det var bra gjort av dig. När du vandrade till Stockholm var det inte jobbigt att gå så långt sova ute, tänka på att din mamma är död och att du aldrig fick lära känna din pappa? Var det skönt om någon som körde förbi med en häst gav dig skjuts en liten sträcka?

I framtiden tror jag inte att någon i Sverige kommer att behöva vara hungrig. Det kommer komma nya lagar och nya system fler jobb och inga bensinbilar som kommer förstöra miljön (bara finnas elbilar). Alla människor kommer ha mobiler, barnbidragen kanske kommer höjas

Förut så var ju barnen tvungna att arbeta flickor och pojkar arbetade med olika saker och pojkarna fick oftast mer betalt. Hur kändes det för dig när du var liten att jobba varannan dag och gå till skolan? Var det inte jobbigt att arbeta i industrin? Det var även farligt inte bara jobbigt ni höll på med saker som var väldigt varma och hade ingen utrustning.

Under 1800 talet bodde många människor fattigt alla jobbade men fick inte ens en bra lön  så de kunde köpa mat, så vissa börja sälja saker eller hyra ut rum i sina lägenheter för att få in lite extra pengar. Folk som bodde på landsbygden kände att det skulle vara mycket bättre i storstaden eftersom det fanns fler jobb än vad det fanns på landsbygden. Många åkte till en stad men blev förvånade eftersom de hade tänk att storstaden Stockholm var ett ställe där alla fick jobb och mycket pengar så det räckte till mat och boende.  

"Pojken drömde. staden väntade". Jag tog det citatet eftersom Henning trodde att allt var bra i storstaden men det var inte det för det var svårt att hitta jobb i Stockholm. Henning kämpade och kämpade till slut fick han ett jobb som hamnarbetare och fick inte mycket pengar för det men det var okej han var ensam. Hennings förväntningar på Stockholm var höga men när han kom dit blev han helt förvånad han hade tänk sig att det skulle vara oerhört mycket bättre än landsbygden, men det var inte sanningen.  

MVH Aron. 


Av Aron Amanuel