Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

En reflektion

Visste du att andra halvan av 1800-talet var barnen tvungna att börja jobba från en väldigt ung ålder. Både flickorna och pojkarna jobbade lika länge och hårt men flickorna behövde inte jobba med att bära tunga saker såsom Henning gjorde. Annika jobbade i en bar och jobbade på dagen fram till natten och sen kom hon hem och sov. 

Annika var dotter till "Storsäcken". Såsom alla andra stockarna led hon av fattigdomen eftersom hennes pappa jobbade med att bära tunga saker och han tjänade in ganska lite på det men han fick ihop tillräckligt att leva på genom att hyra ut sovplatser i sitt hem. På den tiden så jobbade inte kvinnorna eftersom de hade hand om hushållet och barnen så därför kunde inte familjen få in pengar från kvinnan också. Men för Annika spelade det ingen roll att hennes familj var fattig utan för henne var pengar och fina och rena kläder viktigare än att bidra med pengar till sin familj.

Hon strävade efter att få gifta sig med en rik man så hon kunde slippa fattigdomen och så hon skulle kunna ha på sig nya och fina kläder hela tiden.

På den tiden som Annika levde så bodde man jättetrångt och eftersom hennes pappa inte tjänade in så mycket pengar så hyrde han ut sovplatser i sitt hus.

Väldigt många kom från byar för att jobba i fabrikerna och eftersom fabrikerna stängde vissa månader så åkte dem hem men för stockarna var det inte så enkelt eftersom de måste hitta någonstans att sova och nästan alla sovplatserna var upptagna redan.

Nuförtiden behöver vi inte jobba när vi är under 18 år utan dem flesta studerar klart den utbildningen de vill ha och sen när de är färdiga med utbildningen så börjar de jobba.

Både kvinnor och män får jobba i samma arbetsområden och kvinnorna behöver inte längre stanna hemma och ha hand om hemmet och barnen utan männen hjälper också till i hemmet. Det är inte trångbebott längre i Sverige, nästan alla barnen i Sverige har ett eget rum och vissa hem har t.o.m ett/flera rum över.

Arbetarna får ganska bra betalt nu till skillnad från för 150 år sedan och fattigdomen är ganska liten men självklart finns det de som är fattiga och inte har en så bra ekonomi men det är inte så många.

Kvinnor gifter sig inte med män bara för pengar eftersom de vill ha en högre status eller bli rikare eftersom i Sverige så lever man ett ganska bra liv och man har inget behov av att gifta sig rik längre men här också så finns det undantag och det finns säkert vissa som gör det men det händer mest i fattiga länder och jag tror inte att det händer så ofta i Sverige.

Det finns fortfarande fabriker men mest i fattiga länder som t.ex. Indien och Vietnam. Just i dem länderna så är inte fabrikerna så utvecklade och arbetsvillkoren är nästan lika tuffa som på Annikas tid.

Om hundra år tror jag att det kommer finnas robotar som har hand om hushållet och det kommer vara väldigt mycket krig mellan länder eftersom växthuseffekten bara ökar och glaciärerna och inlandsisarna smälter och då kommer några länder översvämmas.

"Det kan vara roligt att se tillbaka, men det är viktigare att se framåt. Nya problem dyker upp, nya tag måste tas" 

Jag tror man menar att det kanske är roligt att se tillbaka på roliga stunder man har upplevt eller kanske dåliga stunder i livet men man måste leva vidare och inte bry sig för mycket.Av Alvaro Santa Maria