Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Bild och dikt om en tid som flytt

De två grupperna (SV och SVA) i klass 7 har i början av höstterminen fått lära känna författaren Per Anders Fogelström lite bättre. De har läst textutdrag ur MIna drömmars stad samt skrivit en faktatext om Fogelström.

Eleverna fick även i Fogelströms anda koppla ihop bild och text. Bilderna är tagna från Stockholmskällan. Varje elev blev tilldelad en bild och fick sedan tid att fundera över vad det är bilden visar. “Allt ligger i betraktarens öga”. Två elever - en från SV8 och en från SVA8- fick samma bild, men såg de samma sak? Deras ord berättar...

När man skriver dikter som består av hela meningar. börjar man ofta på ny rad innan meningen är slut, ofta flera gånger. Det kallas överklivning. Man kanske vill betona vissa ord eller göra en paus innan man börjar på ny rad. Klassen har testat detta och fick några exempeldikter skrivna till hjälp och inspiration.

Klassrummet

Klassrummet är en plats för gemenskap. I bästa fall är det så. Klassrummet kan också ge en känsla av ensamhet. Klasskamrater kan vara snälla men ibland också jobbiga. Då blir klassrummet som ett fängelse. Du vill bara bort därifrån men läraren säger att du ska stanna. Klassrummet är allas arbetsplats - på gott och på ont.

Glädje

Glädje är något positivt. Bra saker är oftast roliga. Då känner jag glädje och hoppas du också gör det. Att vara glad är nyttigt och glädje sprider sig som ringar på vatten. Skrattar du, skrattar alla. Glad och nöjd går vardagen lite lättare. När helgen kommer då känner du glädje över att skolan är slut.


Av Josefine Johnsson och Kristina Klempt (lärare)