Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Nycklarna i handen

Staden stannar upp när mörkret gör entré. Gränderna stinker avfall från dagens tuffa arbeten.  Karlaplan ekar tomt medan vinden viner och regnet vräker ner. Jag går där med nycklarna i handen. Redo att möta den hotande natten. Gå, gå, gå. Tystnaden ekar på den folktomma perrongen, men rulltrappan fortsätter gå ner i marken utan uppehåll. 12 minuter kvar.

Han traskar på i hög fart bakom mig, rädslan ropar på hjälp men får inget svar, 7 minuter kvar. De tunga, starka fotstegen närmar sig snabbt, lukten av mansparfym omringar mig likt ett rökmoln, den unkna, instängda lukten letar sig ner i halsen, jag är full av tomhet. Skräcken tar över min kropp och jag står där som om jag glömt bort hur man andas. 5 minuter kvar. Jag går, jag springer, jag kutar därifrån. Genom den ännu folktomma perrongen. Jag springer för mitt liv ut i den svarta natten, ut på Karlaplans tomma gator. Det är inte mörkret här ute jag är rädd för, det är mörkret där inne. Jag springer hela vägen till säkerheten. Men bara i min fantasi. 3 minuter kvar.

De tunga, starka fotstegen traskar vidare. Vidare genom den ljudlösa perrongen. Rökmolnet som omringade mig försvinner sakta bort. Mina lungor befrias och jag kan andas igen. Stora djupa andetag av lättnad. Fördomarna dömer honom men hans hjärta är gott. Något jag inte vet om. Jag står där med nycklarna i handen. 1 minut kvar.


Av Victoria Otternäs