Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Gamla Stans mörker

Tyska kyrkans klockor slår till när visaren slår över till midnatt. Solens dagsljus byts ut mot de halvskeva gula ljusen från lyktstolparna men trots det fylls de trånga och nerskräpade gränderna med ett oändligt mörker. Ett mörker som kvider i magen på de unga flickorna som passerar dem.

Det är en sen höstkväll i Gamla stan där vinden brisar mellan hustaken. Människorna tar djupa andetag och smakar på den ilande luften bestående av rök från halvruttna cigaretter som kramas längst vägkanten. Det är framförallt medelåldersmän som vinglar runt gamla stans gator som vilsna hundar med ingen tanke på att de trampar på ett före detta blodbad. Gator som människor en gång i tiden låg och kämpade på för deras liv. Gator som vi släpar våra blöta skor på i de leriga vattenpölar som förr varit blod. Skratten från restaurangerna, klackskorna som slår mot stenarna på gatorna, musik från barerna, bullret av den högljudda och alkoholstinkande tunnelbanan tar sig genom luften. Smutsen, råttorna, skriken och slagsmålen. Allt lika dant som för flera 100 år sedan men ändå så olikt.