Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

FRÅN HAT TILL KÄRLEKGår längs början av Västerlånggatan och får direkt syn på den sorgsna, tårögda tiggaren som varje dag försöker sätta på sig det förfalskade leendet i hopp om att få en slant. Stanken av urin, ruttna fimpar  och alkohol får benen att ivrigt gå snabbare. Fullproppat med alla olika typer av individer, personligheter, läggningar så långt ögat kan nå. Gatan fylls av semesterfirare, A-lagare, pedaltrampare, söderbor, tonårsgänget som lutar sig mot gamla stans fasader för att se extra avslappnade ut när de tar sin eftermiddags cigg, den förvirrade kostymnissen som raskt försöker ta sig förbi denna folkmassa med all sin kraft. Rollfigurerna längst Västerlånggatan går som en trupp, ett luciatåg, en skolklass där man väljer själv då det är dags att vika av på en av många smågator. Livstecken sprutas från alla håll och kanter, bebis tjoar från bostäderna tätt intill, hastade men belåtna beställningarna från barer, caféer och restauranger, fågelkvitter får blommorna att blomma, den ljuva tonen av en gatusångare får mitt hjärta att smälta. Den varma, kärleksfulla kramen man får av vinden som samtidigt omformar fasaderna genom gamla stans alla gränder och får håret att rufsas till så att man får den perfekta volymen. 

 

Denna stad. Denna stadsdel. Denna gata bär med stolthet all dess historia, den stora branden 1625, Stockholms blodbad, all handel som ägde rum i dessa kalla men välkomnande hamnar, Stockholms Kungligheter. Passerar Gamla stans alla fasader och  kullersten vilket utstrålar stadsdelens bakgrund och är den nya grunden för framtiden. Går förbi det välkända bageriet och känner doften av kanelbullarna, det nybakade linsbrödet, choklad-muffinsen, leendet som smetas på ansiktet av bara tanken att ha dessa bakelser i munnen. Blom-ståndet som får mig att känna lukt av sommar oavsett årstid. Det italienska matstället som sprutar ut doften av nygräddad pizza. Västerlånggatan sprider ut all typ av lukt, allt från bra till dåliga. Står nu utanför min port och kroppen förbereder sig för den fysiska aktiviteten det innebär att ta sig upp tre våningar på gamla stans fossilklädda trappstegen, varje trappsteg är unikt, varje trappsteg visar en historia som sträcker sig  400 miljoner år tillbaka.


Ju längre in du går desto finare blir den. Gå runt, utforska, leta. Gamla stan är den gamla men fina rosen i rosbuketten man ger till den man älskar på alla hjärtansdag.

Av Malea Modin