Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Vandringen till Stockholm gick bra...

Käre Gustav!

 

Vandringen till Stockholm gick bra. Den må va lång och jag fick ont i fötterna. Men nu när jag är här och har skaffat jobb och bostad är allt bra. Allt blir lättare på sommaren, men kylan tar en hårt. Staden är väldigt stor och jag har vant mig vid dess natur.

 

Jag har kanslat nya vänner här i Stockholm, äkta stockekare. Som stockekare har jag lärt mig stilen, att vara smidig ute på gatorna och hur man pratar. Det är trångt och smutsigt men husen är stora. I varje vrå är det en människa som trängs och spottstyvern är liten. Just nu jobbar jag som sumprunkare med min vän Tummen. Det är mycket frihet. Innan jobbade jag som tegelbärare och fick ont i ryggen och blödde på händerna. Men nu arbetar jag på natten, då sover en annan kvinna i min säng under dagen hos Säcken. Det är svårt att få arbete och det är bra om man är stark och runt 20. Mitt första jobb fick jag tack vare några dalmasar på en stearin fabrik. Då fick vi bo på affären. Mycket trevligt.

 

Det finns en mycket söt jänta som heter Annika. Hennes kläder är så vackra, men jag saknar ändå Kerstin. Hon lyssnade alltid på en och var så klok men söt. En sådan jänta vill jag ha. Det finns så många trevliga människor, du borde verkligen komma på besök. Hur är det med mjölnaren förresten? Hälsa honom från mig.

 

Alla kröker här och blir fulla. Jag avstår, men Tummen, han kröker. Min mästare försökte lura i mig en krök en gång  och ta mina pengar. Och en annan gång blev Säcken så arg, när han hade krökt ordentligt, så han började slå Annika på ryggen. Stackarn.

 

Husen står tätt och slingrar sig längs gatorna. Allt finns här. Härligt, fint vatten, höga hus och affärer. Men barna är smutsiga och sjuka samtidigt som staden växer. Jag vet att det är synd om barnen man jag måste tänka på mig själv.

 

Din vän Henning


Av Edit