Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Vällingby

Jag har bott i Vällingby i sex år nu. Vi bor nära det fina naturområdet och det är så skönt att kunna ta en promenad i skogen. Allting började 1929 då Per Albin Hanson höll ett tal där han flera gånger nämnde det svenska folkhemmet, vilket kom att bli Vällingbys sigill. Per Albin Hanson var Sveriges statsminister 1932–1936. Vällingby började byggas i början av 1950-talet och invigdes den 14 november 1954.  25 år efter Per Albin Hansons tal hade folkhemstanken blivit verklighet. 

Det här med folkhemmet var en idé som handlade om att Vällingby skulle vara ett hem för alla invånare i Sverige, vilket vi nu ser som självklart men då inte var lika självklart. Vällingby kallades för Framtidsstaden. Förorten var hem till politikern Olof Palme och hans fru Lisbet Palme. Vällingby är den första ABC-staden, en förort med arbete, bostäder och ett levande centrum. Tanken var att man skulle ha allting tillgängligt utan att behöva åka in till staden. Det fanns restauranger, läkare, banker och butiker.  Allt man behövde. Det finns också kultur i Vällingby så som den K-märkta biografen Fontänen i mitten av Vällingby Centrum. Den är K-märkt för att det är en unik 50-tals biograf som måste bevaras för framtiden. 

Jag tycker att stadsplanerarna på 1950-talet lyckades bra med ABC-staden. Det är sällan man måste åka in till staden för att köpa något. Allt finns i Vällingby. Jag gillar att bo i denna förort!

Det är ingen slump att Henning och Lottens barnbarnsbarnbarn flyttar till just Vällingby i Per Anders Fogelströms sista stadbok: Stad i Världen. De bosatte sig i Framtidsstaden, drömstaden.

Källor: Stockholmskällan, Wikipedia och Vällingby Centrums hemsida

Bilder: Stockholmskällan och Vällingby Centrums hemsida

Av Linnea Jakobsson