Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Ulfsunda slott

Ulfsunda slott byggdes år 1644 under det 30-åriga kriget av fältmarskalk Lennart Torstensson som var gift med Beata de la Gardie, en släkting till drottning Kristina. Slottet blev klart år 1647. Det sägs att drottningen själv har övernattat i slottet och fått ett rum uppkallat efter sig. Det hade 54 rum, samt en trappa som ledde ner till en liten hamn i Ulfsundaviken så att gäster som tog sig dit sjövägen kunde lägga till precis utanför slottet.

Vid seklets början lydde många andra gårdar under Ulfsunda slott och Åkeshovs slott som på den tiden var de stora godsen i Bromma. Några av dessa gårdar var till exempel Alvikens gård, Äppelvikens gård, Smedslättens gård, Lillsjönäs gård ochTranebergs gård. De gamla gårdarnas namn finns kvar i Brommas tunnelbanestationer.

Efter att ha ägts av Lennart Torstensson hade slottet många olika ägare, men år 1798 sålde den dåvarande ägaren Ulfsunda till brukspatron Johan Henrik Wegelin och grosshandlaren Lorens Jacob.

Wegelin löste in Groths andel år 1808 och sålde hälften av slottet till major Per Grusander. Sedan såldes det igen till Adolf Fredrik Wilhelm som resaturerade slottet i italiensk stil med balkonger och ett platt tak istället för att behålla en tidigare tysk-holländsk stil med al fresco-målningar och ett spetsigt koppartak som såg mer slottslikt ut.  Slottet har också ägts av Sveriges statsminister på 1890-talet. Den statsministern hette Gustaf Åkerhielm.

År 1905 köptes slottet upp av landstinget som använde det till ett vårdhem för alkoholskadade människor och "lättskötta sinneslösa". År 1972 renoverades slottet och fungerade som landstingets utbildningscenter. Vid 2000-talets början köptes slottet av ett rikt par som ville göra det till ett high-tech hotell. När de hade renoverat det såldes det till den nuvarande ägaren, Torbjörn Blomqvist, som driver sju hotell inklusive Ulfsunda slott.

Källor: https://www.ulfsundaslott.se/om-oss/historia/, Bromma Boken 2005 och wikipedia

bild: Eva Winiarski

Av Esmeralda Svanberg