Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Ulvsunda kvarnstuga

Ulvsunda kvarnstuga byggdes vid 1600-talets slut och står kvar än idag. Kvarnen som stugan tillhörde låg på höjden ovanför platsen där kvarnen vid Kvarnbacksvägen ligger numera. Kvarnstugan är välbevarad och ligger i Ulvsunda norr om Lillsjön. På våren finns det en blommande krikonlund utanför stugan. Innan kvarnen flyttades till Kvarnbacksvägen stod den i Bällsta.

Stugan finns med på en karta från 1779 där den kallas "Mjölnarstufwa och Wäderquarn".Tack vare husförhörsprotokoll känner vi till vad olika mjölnare som arbetade i kvarnen hette. År 1810 nämns mjölnaren Anders Petterson och hans familj i ett husförhörsprotokoll, och mellan åren 1878 och år 1904 står det att medlemmar av familjen Christiansson arbetat som mjölnare i kvarnen och bott i stugan.

Clas Christiansson ägde Bällsta kvarn fram till år 1904 då han efterträddes av mjölnaren Sjögren som flyttade in I kvarnstugan ovanför Kvarnbacksvägen.

Källa:  Nils Ringstedt Torpen i Bromma 2010


Av Esmeralda Svanberg