Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Ministrarnas Bromma

Flera av Sveriges viktigaste politiker har levt sina liv i Bromma. Gustav Åkerhielm var statsminister 1889-1891. Han var även friherre, godsägare på Ulvsunda och löjtnant. Det var som underlöjtnant han 1856 fick följa med general Gustaf Adolf Fredrik Wilhelm von Essen till Ryssland och se kejsar Alexander II:s kröning i Moskva. Åkerhielm tvingades avgå som statsminister efter att han varit hotfull mot Norge i ett uttalande. På Åkerhielms tid hade vi en tvåkammarriksdag men Sverige hade inte allmän rösträtt.

Gustaf Åkerhielms far köpte Ulvsunda slott för 133333 riksdaler och hans son, Sveriges statsminister Gustav Åkerhielm af Margretelund blev den sista slottsherren på Ulvsunda slott.

Per Albin Hansson är en av Sveriges viktigaste politiker genom tiderna. Han bodde i Bromma men han föddes i en arbetarfamilj i Malmö den 28 oktober 1885 och dog där också 61 år senare. Under tiden han levde i Stockholm bodde han i Ålsten här i Bromma. 

Som liten var han en duktig skolelev och efter fyraårig folkskola började han jobba som springpojke när han var 12 år. Under sitt liv hade han sedan många olika jobb. Innan han blev statsminister var han riksledamot, statsråd och sedan partiledare för socialdemokraterna. 

Per Albin kämpade hårt för människors rättigheter och skapade grunderna och kom på begreppet det svenska folkhemmet. 

Sven Olof  Joachim Palme föddes på Östermalm i Stockholm 1927. Han bodde och växte upp tillsammans med sin familj på deras våning på Östermalmsgatan 36. När han var statsminister bodde han i Vällingby. 

Palme utbildade sig till jurist och tar tidigt ställning för arbetarklassen. Han blir socialdemokrat och statsminister 1982 och var det fram tills 1986 i februari då han blev mördad på Sveavägen mitt i Stockholm. 

Alva Myrdal och hennes man Gunnar Myrdal var framtidsmänniskor. Det socialdemokratiska politikerparet var ingenjörerna till det svenska folkhemmet och det var dom som startade bygget av folkhemmet. De bodde i Ålstens Myrdals radhus alltså moderna framtidshus. Hon hade drömmen om ett kollektivsamhälle där mamman i familjen kunde lämna sitt barn en våning nedanför och när hon kom hem skulle maten vara klar tack vare andra i kollektivhemmet som hjälper varandra.

Av Emil Kvist och Filip Stepanovic