Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Villa Stenhyddan

Bredvid Lillsjön i Ulvsunda har sen hundra år tillbaka stått ett hus kallat Villa stenhyddan, ett hus som jag känner väl. Man tror att Gösta Carell och Carl Milles byggde huset, men det är enligt min forskning ologiskt. Så här är min tolkning; ägaren av Lillsjönäs gård och ägaren av Ulvsunda slott bestämde sig tillsammans för att sälja marken där tre hus däribland Stenhyddan skulle komma att byggas 1917. Troligen var det direktören för dammsugarbolaget Volta som lät bygga husen. Voltafabriken grundades nämligen I Ulvsunda och direktören var den första ägaren av huset. 

Gårdarna bredvid hette  Augustenborg och Torsborg och man tror att de byggdes 1908. De var hyreshus i form av villor, byggda med plats för flera familjer. 

I en text om Ulvsunda på 1900-talet från Brommaboken år 1993 dyker villa Stenhyddan förmodligen upp. Här refererar författaren till Stenhyddan som Restaurang Stenvillan. Det är inte otroligt att detta spännande hus en gång varit restaurang.

År 1922 köpte Eric Carell, bror till skulptören Gösta Carell villa Stenhyddan. Jag tror att han lät sin bror skulptören och hans vänner - en av dem var Carl Milles - dekorera trädgården med fontäner och mindre skulpturer. Carell och Milles hade nämligen dekorerat flera villaträdgårdar i Äppelviken. De gjorde även utsmyckningar på husen men de var inga husbyggare. 

När Eric Carell bodde i villan byggde han ut huset. Denna utbyggnad kan ha ritats av Erics bror tillsammans med deras gemensamma vän Carl Milles.

Många musikaktiviteter hölls i trakten. Eric Carell var medlem i Kungliga hovkapellet och varje fredag spelade han troligen vid ängen bredvid husen. Eftersom Drottningholmsbron inte existerade och vattnet i Lillsjön var rent på den här tiden tror man att kungens hästar rastades vid stranden och vilade i villans stall. Även Oscar ll har förmodligen varit gäst i villa Stenhyddan. 

Det rena Lillsjövattnet användes också till ett tvätteri vid samma sida av sjön.  Carells familj ägde länge huset. 1985 revs de två gårdarna intill villa Stenhyddan, och rivningen var en skandal. Det moderata borgarrådet Sune Haglund fick efter ett gräl med andra politiker riva husen. Han ville ha större hus med plats för fler familjer. Även Stenhyddan var på väg att rivas men Sune Haglunds anhängare lyckades bara stänga av el och vatten till huset. Detta var mot lagen och de som utförde gärningarna fick sparken. Stenhyddan står än idag omringad av skog och kolonilott, och trädgårdsprydnaderna som gjorts av Carl Milles och Gösta Carell, har grävts fram ur tjocka lager jord efter att ha varit gömda i många år. 

källor:

(Bilder är självtagna)

familjen Carell (intervju från 2011) och dokument de har visat 


Av Bo Löwhagen