Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Krogar

På 1800-talets krogar drack man öl och brännvin. Man kunde också få hemlagad  husmanskost. 

I Sverige räknades inte enkla krogar som restauranger och krogarna ingick därför inte i skråna. Det gjorde det öppet för både män och kvinnor och därför kunde kvinnor driva krogar. Men de måste söka tillstånd hos brandmyndigheten på grund av den stora brandfaran kring kök och eldstäder. Krogbränder var oerhört vanliga, och även om varje stad försökte begränsa antalet krogar till det antal som bedömdes nödvändigt, så överskreds detta i praktiken: det officiella antalet krogar i Stockholm skulle enligt bestämmelse år 1731 vara 600, medan det verkliga antalet troligen låg betydligt över 700. I det här yrket var det nästan bara kvinnor. Vid mitten av 1700-talet är majoriteten av alla krögare i Stockholm kvinnor. I Bromma fanns det också flera krogar. Bengt Tranas krog är nog den mest kända. Den krogen gav namn åt Traneberg.

De flesta kvinnor som fick krogtillstånd var gifta kvinnor vars makar inte kunde försörja familjen.

Källor: Wikipedia, Stockholmskällan 

Av Simon Tesfai