Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Knut Fredrik Ljunglöf

Under 1800-talet var Knut Ljunglöfs snus ett av det mest populära snusen i hela världen och i Sverige såldes det överlägset mest. Ljunglöfs ägde stora markområden. Han ägde marken runt bastustugan som ligger i Blackberg vid Mälaren. Han ägde Skå Edeby herrgård som ligger på Ekerö och Tunga gård vid Skå kyrka på Färingsö som också ligger på Ekerö. 

Ljunglöf köpte det hus man numera kallar det  "Ljunglöfska slottet" som ett sommarhus. "Blackebergs slott" alltså Ljunglöfska slottet byggdes av Ljunglöf. Det stod en mindre villa på marken när Ljunglög köpte den. Han lät också bygga en fontän med en vacker trädgård.

Ljunglöfska slottet besår av fyra våningar. när Knut Ljunglöf ägde slottet fanns det källare med kök, förvaringsrum, utrymmen för tjänstefolket och ett badrum som var mycket vackert med grönt kakel. För att få upp maten från källaren till serveringsrummet hade man en mathiss trots att det bara var en våning mellan köket och serveringsrummet. Brevid serveringsrummet låg matsalen. På denna tid fanns inte elektricitet i Blackeberg så matbordet som stod i mitten av den vackra matsalen, över det bordet fanns det en speciell beställd malmkrona med levande ljus. På väggarna hängde  gyllenläderstapeter som Ljunglöfs betalade runt 13 000 kronor för tapeten, vilket är mycket nu med på en tiden var det extremt mycket mer pengar. Duken på matbordet var i samma tyg som tyget som var var upphängt på väggarna. Fabrikör LJunglöfs blev Brommas rikaste man på sitt snus.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Knut_Ljungl%C3%B6f

Av Nathalie Iverus