Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Kakelugnar och karameller

En av de första fabrikerna i Bromma var Ulvsunda porcelainsfabrik som startades 1790, men inte riktigt blomstrade förrän Christian Arvid Linning tog över fabriken 1813 och producerade kakelugnar och köksporslin. Nu finns fabriken inte kvar, men om man är intresserad av porslinet som tillverkades kan man gå till Nordiska museet för att se på en del som är bevarat.

1852 startade Sandvikens glashytteaktiebolag, som tillverkade flaskor till bryggerier, främst till Hornsbergs bryggeri som låg tvärs över vattnet. De hade mellan tjugo och fyrtio anställda, man tillverkade 1860 mer än 700 000 flaskor. Glashyttan stängde för gott 1877 på grund av "Dåliga tider".

Glashyttans lokaler övertogs av Nissans karamellfabrik med nästan 90 anställda. De var den absolut största producenten när det gällde sötsaker i Sverige och tillverkade bland annat choklad och bröstkarameller.

1879 härjade en häftig brand i Nissans konfektfabrik. Elden startade vid tvåtiden i dragéerummet (Där man producerade "Dragèer", en sorts godis) och spred sig mycket snabbt, snart var hela fabriken slukad av ett eldhav. Brandkåren ryckte snabbt ut men återvände till Stockholm eftersom fabriken låg utanför deras område.

1883 flyttade en benmjölsfabrik från Vingåker till Nissans gamla område. Den kallades Sandviks lim och tillverkade benmjöl, benfett och lim.

Karlsons Klister grundades av skomakaren Axel Karlson som också bodde i Bromma. Man tror att han arbetade på SF med att förstöra eller slänga gamla filmrullar. Han löste gamla SF-filmer i aceton vilket skapade ett mycket starkt lim som snart ersatte benlimmet från Sandvik. Med en mycket effektiv reklamkampanj, som involverade en åsna hyrd från Skansen och en skylt med texten "Alla använder Karlsons Klister förutom jag, för jag är en åsna", blev Klistret mycket populärt i Sverige. Karlson emigrerade i slutet av 1920-talet till Rockford, i Ilionis, i USA för att lansera sin uppfinning.

Lars Montén hade en fabrik  på Vasagatan, men när Centralstationen byggdes var han tvungen att flytta på sig. Han köpte Alviken år 1864 och anlade en fabrik som producerade stearinljus, såpa och tvål. I fabriken arbetade många dalkullor och dalmasar.

Källor: wikipedia, Bromma hembygdsförenings årsskrift 1972, Brommaboken 2005


Av Adrian Lindroos