Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Från Alviksskolan till Kristoffer

1842 får Sverige en lag som säger att alla barn ska gå i skolan. Lagen kallas folkskolestadgan.
I det växande Bromma börjar man bygga skolor. En av dom första är Alviks skola som byggdes 1892. Huset var först ett trähus och skolan hade en kvinnlig folkskollärare, en klockare, en organist och en vaccinatör.

I Bromma växte antalet barn i och med att benmjölsfabriken låg i Sandvik från 1890. Man byggde arbetarbostäder till industriarbetarna och barnen blev fler och fler. 1893 delades Alvikskolan till en småskola och en folkskola. Det fanns bara ett klassrum och rummet blev snart överfullt. Folkskolans större barn fick undervisas på förmiddagen och de mindre barnen på eftermiddagen.
Alvik behövde en större skola.

1899 började man bygga ett nytt hus av sten och 1909 byggdes Alviksskolan till och fick då sju klassrum, ett skolkök och ett litet bad. Beslutet om utbyggnaden fattades på kyrkostämman i Bromma. På den här tiden hörde kyrkan ihop med skolan.  Alla lärare tillhörde den lutherska Svenska kyrkan. i det gamla bonde-Sverige var det prästen och läraren som var de förnämaste i byn. I slutet av 1800-talet är Bromma en egen socken.
        
Tio år efter att det nya skolhuset i Avlik byggdes grundades den första Waldorfskolan i världen.
Det var i Stuttgart 1919. Rudolf Steiner, waldorfpedagogikens grundare, ville skapa en skola för just arbetarnas barn. Detta blev starten till Waldorfskolornas utveckling i världen.

I Sverige byggdes den första waldorfskolan på Marklandsvägen ovanför Brommaplan. Kristofferskolan hade haft lite olika lokaler inne i Stockholm men 1965 bestämmer sig politikerna i Stockholm för att stockholmare som är intresserade av waldorfpedagogik ska få bygga en egen skola.  Skolan designades av Erik Asmunsson och stod klar på höjden vid Brommaplan 1967. I denna vackra skola har jag förmånen att gå! Huset är kulturmärkt vilket betyder att det är värt att bevara för framtiden.


Av Dino Haag