Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Eneby

För bara 100 år sedan var Bromma ren landsbyggd. Idag är det en av Stockholms större förorter med ett stort vägnät och bostadsbebyggelse. I början av 1900-talet fanns det gårdar med jordbruksmarker och betande djur i Bromma. Det fanns ett dussintal torp utspridda över Bromma. Det var enklare stugor som inte ägdes av dem som bodde där. Torpen ägdes av godsägarna i Bromma. De flesta torpen är idag borta, men ett fåtal finns kvar och några har lämnat spår efter sig.

Ägaren till Eneby gård började år 1904 att stycka av mark till villatomter öster om Bällstavägen inom ett område som han kallade Bromma villastad. Eneby började byggas 1939. Tanken bakom byggandet var att alla skulle kunna få en egen villa att bo i. I denna så kallade egna hemrörelsen kunde man välja att bygga sitt hus själv. Då fick man färdiga husmoduler som man byggde ihop med lite svettigt byggande. Men man kunde även få det byggt av hantverkare. Det var enkla människor som fick chans att få bygga små villor i bostadsbristens Stockholm. Idag är det hus för miljonärer. Stadsdelen Eneby fick sitt namn 1940 efter Eneby gård. 

Källor: Stockholmskällan, Wikipedia och Nils Ringstedt Torpen i Bromma 2010 

Bilder: Stockholmskällan & Hugo Amundin

Av Hugo Amundin