Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

DRÖMSTADEN - en vandring i historia och framtid med Kristofferskolans 8A

Flertalet elever i klass 8A på Kristofferskolan läste Mina drömmars stad. De fick veta att romanen stod på programmet redan före sommarlovet. Några läste alltså boken under sommaren, några läste i början av terminen och några valde att i stället för att läsa romanen se filmen - en elev tyckte så mycket om romanen så han läste även Barn av sin stad.

Mina drömmars stad har ingått som en del av undervisningen i svenska och historia. I klass åtta läser eleverna om arbetarförfattare i litteraturundervisningen och om den industriella revolutionen i historieämnet. De skrev om Per Anders Fogelströms liv och de såg dokumentären som sändes på hans 100-årsdag.

I historieämnet ska klassen först läsa om industrialiseringen i Västeuropa. Klassen ska parallellt med detta skriva texter om förra seklets Bromma. Texterna ingår i boken Drömstaden. När Henning kommer till Södermalm på 1870-talet är Bromma fortfarande landsbygd. Men Stockholm växer och det behövs obruten mark för att bygga bostäder åt den växande befolkning. Bromma som bestod av ett antal stora herresäten köps upp av Stockholms stad och köpingen Bromma införlivas så småningom med Stockholm och förvandlas till en modern stadsdel med industrier och en växande arbetarklass.

Klass 8A:s Drömstaden är också en berättelse om framtiden. Precis som Henning levde i början av en ny tid som förändrade mänsklighetens levnadsvillkor på ett omvälvande sätt, lever världens befolkning 2017 i början av en annan revolution - den digitala. I Drömstaden har eleverna i ord och bild fantiserat om framtida miljöer som de skulle vilja leva i.