Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Brommaplan

För ca 4000 år sedan tillhörde Mälaren Östersjön och här simmade det sälar. Fram till mitten av 1800-talet var Brommaområdet ren landsbygd och för 100 år sedan var Brommaplan ett träsk.

Under 1800 talet var Bromma en liten socken som hörde till Sollentuna kommun. Sundbyberg och Stora och Lilla Essingen tillhörde på den  tiden Bromma. 1888 lämnade Sundbyberg Bromma och blev en egen köping.

Stockholm stad ville ha fler bostäder och mark och köpte därför stora delar av Bromma. De köpte Ulvsunda, Åkeshov, Stora Ängby, Ålsten, Lillsjön, Äppelviken, Alvik, Mariehäll...

Brommaplan kallades först för Centrala Bromma.  Det var hela Brommas centrum med spårvagnar och bussar som gick in till Stockholm, som gick genom Bromma och till Ekerö. Det var 1944 som spårvagnen byggdes, spårvagnen Ängbybanan som gick in till Stockholm. Den linjen blev sen omvandlad till den gröna tunnelbanelinjen.

Idag är det torghandel på Brommaplan. Här finns McDonalds och affärer och det finns planer på ett inomhusköpcenter. Politikerna har länge planerat att bygga om Brommaplan helt så att bussarna går underjorden. Startåret skulle vara 2017 men det verkar inte bli av. 


Källor: Stockholms Källan, Wikipedia, Brommaboken 2005.

Av Vincent