Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Brännerier

Ett bränneri är en fabrik som tillverkar brännvin och i Bromma fanns det många brännerier och brännvinssupandet var ett stort problem under 1800-talet. Brännvinet var billigt och alla som drev jordbruk hade rätt att bränna brännvin.

Det fanns brännerier på gårdarna som tillhörde Ulvsunda slott och Åkeshovs slott. Det fanns brännerier på Bällsta, Mariehälls och Sundbybergs herrgårdar och på storgården i Riksby. Intill brännerierna hade man ofta grisar eftersom potatisskalen från potatisen som man gjorde brännvinet av användes som foder åt grisarna.

Den som kom på att man kunde tillverka brännvin av potatis var Eva de la Gardie Ekeblad.  Eva de la Gardie levde på 1700-talet i Västergötland och hon är den som kommer på att man kan göra brännvin av potatis. Hon blir därför den första kvinnan i Vetenskapsakademien år 1748.

Under 1900-talet rationaliserades driften och antalet brännerier minskade och de som blev kvar gjordes om till fabriker.

Källor: Wikipedia, StockholmskällanAv Simon Tesfai