Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Åkeshovs slott

Åkeshovs slott byggdes på 1640-talet av Åke Natt och Dag och har därifrån fått sitt namn. Slottet såg från början ut som ett kråkslott med  vackra torn och volanger, nästan som ett Törnrosaslott. 

Till slottet hörde många mindre gårdar så som Ålstens gård, Stora Ängbys gård och Fredriksborg. Men en efter en såldes gårdarna till Stockholms stad för att sedan bli industrier och bostäder.

Tyvärr så byggdes Åkeshovs slott om och ser nu ut som en tråkig orange tegelsten med svart tak, gröna fönsterkarmar och en flygel på var sin sida om slottsgården. Nästan inget av slottet är kvar från den gamla tiden, förutom en lemlästad gammal jordkällare som nu är något slags förråd för trädgårdsgrejer. Men man kan även hitta ruiner från mycket gamla tider.  "Lusasken" en av de två statarbostäder som tjänstefolket på godset bodde i. 

1904 köpte Stockholm stad upp Åkeshov slott och gjorde det under 1910-talet till ett sjukhus i huvudbyggnaden - Margaretahemmet. Åren efter det blev slottet även en anstalt för sinnesslöa. 

Under krigsåren användes slottet som hem för baltiska flyktingar och därefter användes slottet som genomgångshem för hemlösa.1987 påbörjades en totalrenovering och året efter stod slottet klart att ta emot hotell- och konferensgäster.

 Idag drivs Åkeshovs slott som konferenshotell av Stockholm Meeting Selection AB. 

Källor: Brommaboken & Stockholmskällan

Av Vera & Filippa