Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Bubu den speciella

                           

I den lilla skogen, bredvid bäcken finns en liten koja. Kojan kalas för bambu kojan. I bambu kojan bor Bubu, Kuminen, Kli, pappa Tang och mamma Lou sengångare. En liten bit bort bor Bubus äldsta bror Sami i Lonkojan tillsammans med sina barn Meli, Saun, Kani, Kami, tvillingarna Fi och Fili, No och mamman Tango. Solen sken över skogen och Bubu gick bort till bäcken för att svalka sig för Bubu gillade inte den heta solen. I bäcken kunde han sitta hela dagar bara för att han ville svalka sig. Men när han kom till bäcken för att svalka sig kände han att någon tog tag i honom, han slängdes in i en trång bil tillsammans med tre apor. Bilen körde iväg till ett zoo, Morgonstjärnan. När han kom fram till zoot Morgonstjärna så kastades han in i en stor bur med träd och vatten. Bubu klättrade upp i ett av träden och då kände han en hand som knackade lite lätt på honom. Han blev som förstelnad och så hörde han en röst. Rösten sa hej och Bubu vände sig om och då såg han tre sengångare som hette Soulo, Lolli och Dony. Han blev så glad över att det inte var den där mannen som slängt in honom i den där ruskiga bilen. Rösten kom igen och Bubu vaknade från sina tankar, vad är det sa rösten och han berättade om den läskiga mannen som hade fört honom hit och sin familj och hur han ville bort härifrån.

Dani, Soulo och Lolli förstod och ville hjälpa Bubo med att komma från Morgonstjärna. De arbetade sju dagar och sju nätter och så var det klart. De hade fält ett träd som de bankade mot det lilla gallret till buren. Gallret gick upp och han flydde snabbt ut ur zoot. När han kom ut ur zoot var det bara massa hus, Helt stilla och helt öde. Samma natt hade Tella gått ut för att handla. Tella var en lite virrig dam så även om klockan var halv ett på natten så gick Tella ut för att handla. Hon kom till det lilla torget framför zoot och såg Bubu. Tella sprang dit tog upp honom och la i sin lilla korg. Hon sprang hem och lindade in honom i en liten grön filt.

Natten gick och det var helt tyst i det lilla blå huset. På morgonen när Bubu vaknade så tittade två apor på honom, Aporna Nomi och Blix var det, de bodde hos Tella i det lilla blå huset.

Bubu som aldrig varit i ett hus blev rädd men när han såg Tella som hade tagit hand om honom i natt blev han lättad. Tella som var förtjust i djur, frågade lite milt om Bubu ville stanna och till hennes förvåning sa han ja. Hon har aldrig hört ett djur prata, så hon frågade Bubu om han kunde prata och igen svarade han på hennes frågor. Sen den dagen bodde Bubu där. Om kvällarna brukade de fyra dricka te, de hade väldigt trevligt tills en dag då Tella sa, ”det kommer komma ett oväder och vi måste flyta så vi inte försvinner ” Tella började packa med Blix och Noumi men Bubu bara tänkte om vad som kommer att hända han nu. Tiden gick snabbt och det var dags att åka. I den lilla bilen trängdes de för att få plats. De åkte och åkte tills de kom till en liten bensinmack. De hoppade ut ur bilen och sen gick de in i den lilla butiken bredvid macken. Inne i macken var det varmt och det luktade got. Bubu gick fram till Tella och sa lite tyst” kan jag få den här” Tella tog glassen och betalade den. Hon gav Bubu den och så gick de ut. Det regnade fortfarande. De gick ut för att sätta sig, men Bubu snubblade och föll ner i en ström som hade bildas. Tella blev förskräckt när hon såg honom försvinna. Hon tog upp sin näsduk och torka sina tårar och sen släppte hon den och hoppades att han skulle hitta den. De körde vidare i den lilla billen nu var det precis som för bara de tre. Bubu hittade näsduken när han kommit ut ur strömmen. Han var ledsen för att han kommit bort från hans familj, han var ledsen för att han förlorat sin nya familj. Han började gå mot det okända.

När han gåt ett tag kommer han till en liten flod, vid floden såg han en stor fågel. Fågen flög närmare och närmare, till slut greppa fågeln tag i Bubu. Fågeln flög en lång stund med Bubu och till slut landa de. De landa i ett stort fågelbo. Runt omkring boet flög det sju fåglar. Den stora fågeln släppte ner Bubu och sa ” Vad gör du i vid vår flod, har du aldrig hört vad som händer om man går förbi de åtta stenarna” Bubu som aldrig hört om de åtta stenarna blev förskräckt. Han började darra och blev helt stel. Fåglarna flög runt i cirklar och bara skrek ut massa ord. Bubu var i sina egna tankar om vad de åtta stenarna betydde och sen slog det honom att en sten motsvara en fågel. Fåglarna flög närmare och flög iväg med Bubu, de var på väg till en gråta. När de var framme vid grottan släppte de ner Bubu och stängde igen med en stor sten. Bubu gick längre in i grottan och så såg han en liten mörk dal där framme. Han gick närmare och närmare till slut var han framme i den mörka dalen, där lekte många slags djur. Det såg inte så roligt för det enda som fanns var mörka, dammiga saker med spindelväv.

Bubu går fram till en liten koltrast och frågar var han hamnat. Det blir helt tyst och koltrasten lovade att berätta sagan om Rino den stora hövdingen. Så satte han igång att berätta. Det var en söndagsnatt då Rino gick upp på den lilla fasaden. Han hörde fotsteg inifrån grottan vi är i nu. Rino stod kvar på den lilla fasaden tills nån kom med en träpinne och slog ihjäl Rino. Bobo som var Rinos såg sin pappa liga död på fasaden. Han beslöt att hämta en stor sten och täcka grottan med. Stenen symboliserar hans pappa. De reste också åtta stenar till för att låta de bevaka dem. Sen den natten har Bobo velat att alla som kommer in på deras område ska slängas in i dödens grotta. Bubu blev helt förskräckt, med lite darrig röst frågar han vad alla heter. Koltrasten svarar: Marga, Sinali, Sponki, Viline, Dola, Spinki, Varge och hövdingen Bobo. Bubu som var mycket klipsk började smida en plan. Han samlade alla och berättade planen som han smidit ihop. De gick fram till den stora stenen vid ingången. De tar lite spindelnät och gör det till en stor tratt. Och så satte de planen i verk. Bubu som höll i tratten skulle prata medan de andra skulle lyfta på stenen. Bubu började prata, Bobo jag vill att ni släpper ut de som ni har fångat, jag kan inte låta min son spärra in folk på det sättet. Bubu tittade upp mot stenen och sa till sina manar att de skulle lyfta upp stenen och flyga bort med dem. Och så blev det, de kom och hädmade alla djuren. När de äntligen var fria tackade alla Bubu innan de sprang iväg åt alla håll. Bubu viste inte vart han skulle så han fortsatte att gå, tills att han kommit fram till en liten trång gata. Det var nästan som en stig. Han gick och gick tills han komd fram till en till gata med många små röda hus. Bubu knackade på en utav de röda husens dörrar. En tant öppnade och Bubu sa hej. Tanten tittade ner och sa välkommen jag heter Maja – Brita. Bubu gick in i det lilla huset, det var lågt i tak och höga trösklar. De kom in i det lilla köket. Där fanns en vedspis, två små stolar och ett litet bord. Kom och sätt dig ner lilla vän sa Maja- Brita. Bubu satte sig ner på en av de lilla pallarna. När jag såg dig viste jag precis vem du var. Min syster Tella du vet ringde en gång mig och sa att hon hade träffat en sengångare som kunde prata. Bubu visste vem Tella var det var den trevliga tanten med de två aporna. Maya - Brita frågade Bubu hur han kommit ända hit till Stockholm. Bubu bärättar om sin stora resa enda från den lilla rengskogen till Stockholm. När solen börjar gå ner går de till det lilla vardagsrummet. I vardagsrummet fanns en liten soffa och ett litet gult bord och på det lilla gula bordet stod en radio. Maja – Brita skulle sova i det lilla sovrummet uppe på vinden men sa hon med lite skrovlig röst Bubu du kommer få sova i den lilla soffan.

De båda gick och la sig Bubu i den lilla soffan och Maja – Brita i den lilla sängen.                   När  Maja – Brita lagt sig ner tänkte hon att vilken tur att hon fick träffa Bubu och så somnade hon. Men Bubu hade inte lika lätt för att somna. Bubu tänkte på det låga taket, de stora trösklarna och så var det så trångt. Det bildades en slags mardröm inne i huvudet på honom. Men till slut somnade han och det blev snabbt morgon igen. När Bubu vaknade hörde han röster ifrån köket. Men sen slutade rösterna och Maja – Brita kom in. God morgon Bubu det är några här som vill träffa dig sa hon. De gick in i det lilla köket och där stod Tella med Blix och Nomi på varsin axel. Hej sa Tella och log. Maja – Brita berättade att Tella och de två aporna flyttat några kvarter bort och när jag ringde dem att du var här ville de gärna träffa dig. De satte och pratade en lång stund tills Tella behövde gå hem och baka kakor till den stora marknaden i morgon. När de gått bakade också Maja – Brita och Bubu bullar. När de var klara luktade det gott. Bubu som aldrig känt den ljuvliga doften förut blev genast uppspelt. Han ville veta vad som kunde ha en sån ljuvlig doft. Han följde doften med sin lilla nos. Doften kom från de mörkbruna bullarna med den solgula vaniljkrämen i mitten. Han lyfte ner en utav de mörkbruna bullarna på plåten. Bubu tittade på den mörkbruna bullen och tog en liten tugga av bullen och blev helt förtrollad av den goda smaken. Maja – Brita kom in i köket och tog en bulle och gick ut i trägården med Bubu. De satte dig på den lilla bänken i trädgården. De satte en lång stund och åt på varsin bulle. Nästa dag var det den stora marknaden och Tella, Blix och Nomi stod vid ett litet stånd längst ut. När Maja – Brita och Bubu kom fram till det lilla ståndet längst ut frågade de om de också fick stå där och sälja bullar. Alla fem stod vid det lilla ståndet och sålde. När allt var slut hade dom fått ihop tvåhundra trettiosex kronor. De gick hemåt för att dricka te hos Tella. Hos Tella var det färgglat och litet. De satte sig i det lilla vardagsrummet bredvid köket. De satt och delade upp pengarna och sen gick alla ut förutom Blix som hade somnat. De tog en lång promenad till Mälaren. De stod och tittade ut mot det glittrande vattnet. När kvällen kom knackade det på Maja – Britas dör och hon öppnade och där stod en till sengångare. Hej får jag bo här sade sengångaren. Och så sade Maja – Brita ja. Dagarna gick och Bubu, Aba som sengångaren hette och Maja – Brita bakade till marknader. En dag hade Bubu och Aba blivit så stora att de flyttade in i ett övergivet hus nära Mälaren. De träffade fortfarande Maja – Brita och Tella lika mycket som dom gjort tidigare. De hade det trevligt och varje tisdag drack de

 te i det lilla huset vid Mälaren. En tisdag när Bubu och Aba gjort iordning det ringde det på dörren. De öppnade och där stod en stor gubbe med pipa. Han ville skriva en artikel om de två pratande sengångarna. Gubben pratade lite konstig. Han skrev om de två pratande sengångare och nästa dag var artikeln ute. Det ringde på dörren igen in kommer en man och en kvinna. De frågade om de två sengångarna kanske ville jobba i den lilla mataffären. Bubu och Aba tittade och nickade till mannen och kvinnan. De började jobba redan nästa dag. Ded fick bra betalt och det kom mer folk som ville handla där. När dagen var slut på jobbet såg Bubu sin äldsta bror Sami, Tango och deras sju barn. Sami gick fram till Bubu och sa vi såg artikeln och tänkte att vi kanske kunde bo i ert hus med er. Bubu och Sami pratade en lång stund. När de var klara gick de till det lilla huset. Här kan ni bo sade Bubu och pekade på det mellanstora gästrummet. De snickrade ihop en stor säng, två våningssängar och en trippelsäng. Aba hjälpte dem att bädda sängarna. Tango och Sami jobbade som bagare de öppnade ett stånd ute i trädgården. Meli, Saun, Kani och Kami började i skolan medan Fi, Fili och No började på dagis. Nu hade alla trevligt och Bubus bror hade flyttat in med sin familj och han hade ett jobb. De hade det jättebra och trevligt tillsammans. Slut


 

 


Av A.L