Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Svea 96 år

Svea

Svea föddes i Stockholm för 96 år sedan. Hon växte upp i 2rok på Söder. De var 13 personer i den lilla lägenheten eftersom Svea hade 10 syskon. Familjen var fattig och bostaden var dålig. Det fanns kackerlackor och vägglöss hemma. Det fanns bara kallvatten i lgh. När man skulle tvätta sig så fick man gå ner i källaren. Vi låg fyra stycken i en säng, skavfötters. Vi fick begagnade kläder och begagnade leksaker. Utomhus så lekte vi ”rulla tunnband”, spelade fotboll och hoppade hage.

Om man klagade fick man stryk. De höll en i örat och smiskade en. Det var pappa man fick stryk av hemma. Bara vi döttrar behövde hjälpa till hemma.

Hon gick i Sofiaskolan i 8 år. Det var kul i skolan och lätt också. Det enda språk de fick lära sig var svenska. Varje vecka fick man lära sig en psalm utantill. De fick mat i skolan och den var bättre än den de fick hemma. Hemma fick man ibland bara en kokt potatis.

Svea började jobba i affär som springflicka. Hon fick gå ärenden och handla åt folk som inte kunde göra det själva. Det var i mitten av 30-talet. Det var dåligt betalt. Hon har också jobbat i köket på en skola och så fick Svea lära sig att slakta.

Svea träffade sin man Erik i en livsmedelsaffär. Det sa bara klick och så blev de kära. De gifte sig i prästens lägenhet. De fick 4 barn.

När jag var lite så ville jag jobba som lärare men så blev det inte. Jag hade inte råd att studera. Jag hade en dröm att det skulle bli bättre när jag blev äldre men så blev det inte. Man hade ont om pengar då med.

En jobbig händelse var när min ena syster dog.

Sveas favoriter:

Blå färg

Fåglar

Gymnastik

Söndagar

Blåsippor

10

Vill resa till Amerika

Sveas råd till oss är att vi ska plugga, vara kvar i skolan och bli något när vi blir vuxna.