Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Kurt-Ivan 85 år

Han växte upp i Långsjön, en liten by i Jämtland. Man gick i skolan i 6 år. I ettan och tvåan var de 11 barn i hans skola. Allt i skolan kostade pengar. En stålpenna kostade 2 öre. Lärarinnan delade ut räkningar varje termin. De som inte fick någon räkning fick fattighjälp. Det var inte så snällt att peka ut dem på det sättet.  Det var långt till skolorna han gick i och det fanns inga skolskjutsar så han fick åka skidor eller cykla. En av skolorna låg 13 km hemifrån. De var ute alla raster.

De fick bara vara inne om det var under -30.

Kurt-Ivans föräldrar hyrde ett hus av en bonde. Det var 2rok utan vatten eller avlopp. Kurt-Ivan och hans två syskon sov på vinden. Han pratade jamtska en dialekt som är som ett eget språk.

Han utbildade sig till lärare i Umeå men var tvungen att åka till Stockholm för att få en examen. Han har arbetat som lärare och rektor i Stockholm.  En gång klagade en pappa på att barnen inte var rädda för honom. Han svarade att det är det bästa betyget en lärare kan få. Han har inga egna barn.

Kurt-Ivan gillar surströmming, hjortron med glass och tunnbröd med getost. Han har aldrig druckit alkohol eftersom det är svårt att fatta bra beslut om man är påverkad.

Han har rest till många länder, Norge, Finland, Danmark, England, Ryssland, Israel, Egypten, Tunisien, Marocko och Usa. Hans skola hade en utbytesskola i Ryssland i slutet av 80-talet. Det var en skola där de pratade svenska eftersom flera lärare hade varit i Sverige. Han har en klocka som minne därifrån. Den fick han av en fru till en kosmonaut. Den klockan går aldrig fel.

En speciell händelse i hans liv var att flytta till det här äldreboendet som han tycker är jättebra. Varje år väljer Stockholm ut det bästa äldreboendet och Bergsund har vunnit flera gånger. Han hade jättetur som hamnade här.  Han tycker det är roligt att vi kommer och hälsar på eftersom han gillar att träffa folk. Han gillade kräftskivan. Det var svårt att skala men gott att äta.

Han tycker om enkel musik som folkmusik eller spelmanslag, Bach klarar man sig utan.  Första gången jag märkte att jag hörde konstigt var i Katarina kyrka. Nu hör han väldigt dåligt. När han var yngre så älskade han att dansa nu lyder inte benen längre sen 10 år tillbaka.

”Det blir roligare och roligare att leva och så fantastiskt att få bli så här gammal. Jag vill gärna bli 100 år men det som känns jobbigt är att alla vänner dör och försvinner ur mitt liv. Jag vill inte dö eftersom jag vill vara med om mer saker men om jag dör så får jag vara tacksam för allt jag har fått vara med om. Det vore retfullt om jag dog nu.”

Av Elina, Lova, Elsa