Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Min drömstad

   


Kan det finnas en stad där verkligen alla invånarna kan trivas? En drömstad helt enkelt.I min drömstad ligger villor, hyreshus, radhus och bostadsrätter blandade med varandra. Det innebär att människor som vanligtvis inte träffar varandra lär känna varandra. På så sätt minskar rädslan och förståelsen ökar.

Grundskolor, gymnasier, högskolor och universitet ligger nära varandra. Det innebär att det är lätt att samarbeta kring olika projekt. Eftersom studenter ofta har dålig ekonomi ska det finnas möjlighet för dem att bo i gratis studentbostäder i stadens ålderdomshem. Istället för att betala måste studenterna äta tillsammans med de gamla och umgås med dem en timme varje dag, efter skolan. Då blir det mindre stressigt för personalen på ålderdomshemmet och de äldre och studenterna kan vara ett fint sällskap för varandra.

Staden använder sig av alternativa energikällor för att minska utsläppen. Varje hus har solpaneler och det finns en fungerande kollektivtrafik som också drivs av alternativa energikällor. I staden finns en stor och vacker grön park där barnen kan leka, människor kan promenera eller jogga och man kan ha picknick där.Grönområdet är viktigt för invånarnas hälsa eftersom träden och växterna producerar syre. I parken ska det också finnas möjlighet att låna cykel för den som inte har det. Det ska finnas en lekplats och en skatepark så att unga människor får alternativ till att bara sitta inne och hålla på med dataspel eller mobil. I utkanten av parken ska det finnas möjlighet att odla sina egna frukter och grönsaker.

I staden ska det också finnas nödvändig service som skolor, sjukhus, barnomsorg och affärer. Det ska också finnas restauranger och en liten lokal teater där skolbarnen kan spela upp sina pjäser, men dit man även bjuder in mer kända teatergrupper. I stadens kärna ska ett vackert torg finnas dit man kan gå för att köpa närproducerad mat eller bara sitta och ta det lugnt på en parkbänk. Det är vackert om det också finns en liten sjö i anslutning till torget. Kring sjön kan man låta växter växa som både bin och fjärilar tycker om. Sjön kommer säkerligen locka till sig många vackra fåglar. Skolbarnen kan göra projekt i närheten av sjön och människorna som bor i staden njuta av att det är vackert. Det ska även finnas idrottsanläggningar i staden så att både unga och gamla kan motionera och ha något att göra på sin fritid. Idrotter där det finns mycket flickor ska inte få sämre villkor än typiska “ pojk idrotter”. I staden ska det finnas några lokaler som ideella föreningar kan utnyttja till sin verksamhet. Genom att arbeta för saker som inte bara handlar om en själv, blir många människor lyckligare och mer empatiska.Det ska finnas ett bibliotek som är öppet dygnet runt. Biblioteket ska ha böcker på alla språk som talas i staden. Vem som helst ska kunna låna böcker närsomhelst oavsett språk.

Kunskap är viktig för människorna som bor i staden, eftersom de med kunskapens hjälp ständigt kan förbättra sin egen stad. En sådan här stad tror jag verkligen är en stad där alla invånarna kan trivas. En drömstad helt enkelt.

  


Av elev årskurs 7 (text och bild)