Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Min drömstad


I min drömstad har ord som krig och bråk ingen betydelse, för det finns inga sådana. Alla samarbetar istället, och skapar under som ligger hundra år före resten av världen. De enda utsläppen är djurmat och gödsel, och det finns träd och buskar överallt. Man kan ta sig vart man vill på en sekund, bilar och flygplan är en hobby. Alla människor tjänar lika mycket, jobbar med det de vill, och man jobbar utefter förmåga. Barn får gratis utbildning, straffet för att störa är att förlora kunskapen. Alla får rösta på vem som ska styra staden, så länge man är arton. Hus med tusen våningar och träd, en kilometer höga, det ser man lika många som getingar i ett getingbo. Staden är större än någon annan, den kan ses från månen. Medan resten av världen slåss i meningslösa krig, har stadens medborgare åkt till Pluto och tillbaka. Medan resten av världen saboterar krigsfordon, utforskar stadens medborgare jordens kärna.


I staden bor en ung pojke, som jag inte får nämna namnet på, av sekretesskäl. Han och hans skolklass ska idag på besök till stadshuset, något han sett fram emot ända sedan storasyster var där för några år sedan. När de kommer fram häpnar pojken, bara receptionen är stor som hans hus. Deras guide kommer efter några minuter, och de går genom långa korridorer. Där kommer också statsministern gåendes, han hälsar på klassen. Pojken tror inte sina ögon, han trodde storasyster ljög om att hon sett statsministern.


Nu är de framme i byggnadens största rum, tio våningar högt och en kilometer brett. I just det här rummet skapades smak på burk, pojkens favorit-uppfinning. En man kommer fram till läraren och frågar om klassen vill göra sin egen uppfinning. De bestämmer sig för pannkaks-hunden, en robothund som steker pannkakor. Efter lite byggande och målande är den klar. Mannen går ut genom en dörr och kommer tillbaka med små figuriner av pannkaks-hunden till klassen, och läraren tar den riktiga till skolköket. Sedan får man gå hem. När pojken kommer fram tar han fram pannkaks-hunden och leker med den. Nu ska den laga mat åt mat-kritikerna på en tv-show. Pannkaks-hunden vinner, men nu säger mamma att det är mat, det blir pannkakor. Men när pannkaks-hunden ska flyga mat till några hungriga eskimåer, ber storasyster pojken ta bort pannkaks-hunden från pannkaks-fatet så att de kan äta, och sen är det läggdags. Vilken fantastisk dag.


Av Text och bild: elev, årskurs 7.