Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

En av elevernas texter

Många människor flyttade eller emigrerade från Afghanistan till andra länder 2012 till 2016. Vi reste med buss, tåg och båt till Sverige. Jag kom till Stockholm år 2015 från Malmö. Jag kom ensam med tåg till Stockholm från Malmö och jag kom ensam från Afghanistan till Sverige. Jag flyttade från Malmö till Stockholm. Det var inte jag som bestämde varför jag skulle flytta från Malmö till Stockholm.    Det bestämde  Migrationsverket.

Jag tänkte mycket på vem som skulle möta mig när jag gick av tåget. När vi var på väg till Stockholm såg jag Solna stadion och det var spännande.

När jag kom till Stockholm  träffade jag en kvinna. Hon kom och  hämtade mig på tågstationen hon hade väntat ganska länge på mig.

Det var  första gången som jag kom till Stockholm och jag kom ensam. När jag kom till Stockholm väntade hon  på mig och hon frågade "Är det du som är Ali?" Jag sa ja, det är Ali, hon sa till mig att  följa med. Sedan tog vi tåget mot Kungsängen, hon lämnade mig hos en familj i Kungsängen. Dom heter Mansur och Samira. Jag bodde i Kungsängen i en månad sedan flyttade jag därifrån  till ett boende som hette Mandelgården i Farsta. Jag bodde där i nio månader, sedan flyttade jag till ett annat boende vid Mariatorget och där  bor jag nu.

Jag kände mig trygg när jag landade i Sverige men jag kände mig annorlunda,  allt var okänt för mig. Jag kände mig ensam bland folket som var omkring mig. Jag var förvirrad, vilken väg måsta jag ta, allt var ett äventyr för mig.

Det känns jättebra för mig nu när  jag har  bott två år i Stockholm. Jag har lärt mig under året  svenska språket och andra språk också. Jag är jätteglad när  jag bor i Sverige  och när jag kan  gå till skolan. Det känns som om det blir lättare och bättre för varje dag.

Det finns möjligheter för alla i Sverige. Det finns inte skillnad mellan folk i Sverige, alla är lika behandlade.

Mitt boende på Mariatorget är bra jag trivs. Där bor det både killar och tjejer.


Av Ali Erfani