Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

5. De fattiga och de rika

På 1800-talet var skillnaderna mellan fattiga och rika mycket stora. Det var endast de som hade pengar som hade inflytande och makt i samhället. De fattiga hade små möjligheter att förändra sina liv. 

Många fattiga småbarn dog av gammal mjölk och smutsigt vatten. Barn utan en pappa kallades för oäkta barn. Många kvinnor fick inte ens ha kvar sina oäkta barn.

På berget på östra Södermalm bodde bara arbetare och fattiga människor. Vissa familjer var så fattiga att barnen svalt. Det fanns inget att äta. Barnens magar kallades potatismagar. De var stora, runda av svält, inte av potatis.

1921 sker de första demokratiska valen i Sverige. Nu får både män och kvinnor rösta. Under 1900-talet förbättras villkoren för de svenska arbetarna. De får kortare arbetsdagar, semester, fler rättigheter och högre löner. Den enskilda individen får allt större möjligheter att förverkliga sina drömmar.