Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

2. Bostaden

Mina drömmars stad - den första boken i Per Anders Fogelströms stadsserie - inleds med att den 15-årige Henning Nilsson anländer till Stockholm. Året är 1860. Många människor som kommer till Stockholm hoppas få arbete och bostad. Men livet i staden är svårt och hårt.

Den här tiden i Sveriges historia heter Industrialiseringen. Maskiner gör nu det arbete, som gjorts av människor tidigare. Det finns inte längre arbete till alla och många väljer att lämna landet eller flytta till städerna.

Under 1900-talet förbättras standarden på många bostäder. Staten börjar under 1930-talet att bygga barnrikehus för fattiga familjer med många barn. Dessa lägenheter kan ha både varmt och kallt vatten, badkar och vattentoalett.

Mellan 1965 och 1975 genomförs det så kallade miljonprogrammet. En miljon bostäder byggdes på tio år. Ambitionen var att med moderna lägenheter lösa den akuta bostadsbristen och trångboddheten. Nu byggde man lägenheter med kylskåp, ugn och vattenburen värme.