Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

1. Om Fogelström

Fogelström, människorna och staden. En historisk berättelse i fem delar. 

Välkommen till denna filmserie där vi berättar om människorna i Per Anders Fogelströms stadserie, men också om det svenska samhällets historia rent generellt - från det fattiga 1800-talet till dagens moderna välfärdsstat. Stockholm är platsen där människorna drömmer, lever, arbetar och dör.

Den första filmen handlar om författarens själv, Per Anders Fogelström, PAF. 

PAF växer upp med sin mamma och syster i ett stiftelsehus på Södermalm. Han engagerar sig tidigt mot nazism och för fred i världen. Han blir journalist och författare. PAF slår igenom som författare 1951 med romanen Sommaren med Monika. PAFs mest lästa och älskade bok är Mina drömmars stad.

Filmerna i denna serie berättar om arbetarnas svåra situation på 1800-talet, men också om hur livet förbättras under 1900-talet. Det sker tack vare en långdragen kamp och många människors engagemang. Sverige blir en demokrati och standarden på bostäderna höjs. I takt med att Sverige moderniseras blir kvinnor och män mer jämställda. Den enskilda individen får allt fler möjligheter att förverkliga sig själv. Språket förändras och utvecklas hela tiden av oss som talar det.

Vi hoppas att filmerna kan bidra till samtal och väcka intresse för att lära sig mer om Stockholms historia.