Hejsan!

Det ser ut som att du använder en gammal webbläsare vilket gör att denna sida kan se lite konstig ut. Vi rekommenderar att antingen byta till en nyare version, eller byta till Chrome eller Firefox.

Om du har Internet Explorer 9 eller senare och du fortfarande får detta meddelande kan du följa denna guide:

http://windows.microsoft.com/sv-se/internet-explorer/use-compatibility-view#ie=ie-9

Om Fogelström

Per Anders Fogelströms livsverk är stort och han tillhör våra mest lästa och folkkära författare. Han arbetade också aktivt mot rasism, värnade om ungdomar och var engagerad i fredsrörelsen under efterkrigstiden. Därtill var han en samvetsgrann forskare, som i sina böcker lyfte fram nytt och viktigt material om tidigare förbisedda människor och förhållanden. 

”Det var i början av 1945 som mitt intresse för nuets bakgrund blev så stort att jag började samla fakta om min omgivning, Stockholmiana. Till att börja med i blygsam omfattning, helt för eget bruk, som en hobby, utan någon tanke på att utnyttja materialet i skrivandet. Länge ville jag fortfarande endast berätta om nuet. Allt annat skulle ha varit ett svek. Men medan åren gick hände något märkligt. De gamla skrifterna, klippen och bilderna började prassla och dofta. De levde – och berättade en historia som kändes viktig och var ganska okänd.”

Ur kapitlet ”Författaren själv” av Fogelström ur ”Röster om Per Anders Fogelström”


Foto: okänd fotograf Aftonbladet/Stadsmuseet i Stockholm

Fogelström levde från 1917 till 1998 och växte upp på Södermalm. Han är känd för sin stad-serie i fem delar som spänner över åren 1860-1968 och som berättar en släkthistoria. Boken  ”Mina drömmars stad” är den allra mest lästa. Många minns huvudpersonen Henning, som 15 år gammal ensam kommer till Stockholm. Han vet inte vem hans pappa är och hans mamma har dött av kolera. Han behöver hitta bostad, jobb och nya vänner. Livet tar en ny vändning när han möter söderkisen Tummen som hjälper honom tillrätta. Boken skildrar vardagslivet i ett tidigt Stockholm, hur invånarna kämpar för att få ett bra liv och om dagen då Henning träffar Lotten.

Bland vännerna kallades Fogelström ofta Paff. 

"Att jag döptes till Per Anders är en släkthistoria. Farfarsfar, som var prost, hette Per Adolf och farfar Per August – Ååågust som farmor sa. För säkerhets skull fick vår son namnet Per Ambjörn. Fast det är bara jag som kallas Paff. Det kom sig av att jag hade initialerna PAF inne i skolmössan. En klasskamrat upptäckte det och började ropa paff, paff, paff. Sedan dess har det blivit Paff i vänkretsen. Hos alla utom mamma, som aldrig kunde säga annat än Per Anders" /sid. 54-55 Ur Per Anders Fogelström: Stockholms förste älskare / av Arne Reberg

PAF använde Fogelström som signatur när han skrev t ex artiklar och debattinlägg.

Fogelströms engagemang som författare, journalist och forskare tog upp stora delar av hans tid. Han var mycket produktiv men fick också uppleva att vara make och pappa. Han gifte sig med Sara Södren och de fick sonen Per. De bodde från 1964 tillsammans på Fjällgatan 30. 

Foto: Ingrid Johansson/Stadsmuseet i Stockholm

Berättelser om kärlek fick plats bland annat i den omtalade romanen ”Sommaren med Monika”. Där tillbringar det unga paret Monika och Harry en passionerad sommar ute i skärgården och de drömmer om en framtid tillsammans. Monika blir gravid och deras ljuva sommardagar byts snart mot vardag. Utan pengar, bostad eller jobb sätts deras kärlek på prov, inte minst efter att passionen avtar. Romanen blev till filmsuccé 1953, regisserad av Ingmar Bergman med Harriet Andersson och Lars Ekborg i huvudrollerna.

Han har också lämnat avtryck i vår historia genom att skriva den text som idag läses upp vid borgerlig vigsel:

Ni vill ingå äktenskap med varandra. Äktenskapet bygger på kärlek och tillit. Genom att ingå äktenskap lovar ni att respektera och stötta varandra. Som makar är ni två självständiga individer som kan hämta styrka ur er gemenskap.

Eftersom ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra, frågar jag:

Vill du NN ta denna/denne NN till din hustru/man att älska henne/honom i nöd och lust?

Vill du NN ta denna/denna NN till din hustru/man att älska henne/honom i nöd och lust? (Paret växlar ringar)

Jag förklarar er nu för äkta makar När ni nu går ut i livet och åter till vardagen så minns den vilja till gemenskap, den kärlek till varandra och den aktning för varandra som ni känt i denna stund och som lett er hit. Låt mig önskar er lycka och välgång.

Detta är en kort introduktion till Fogelström. Mer att utforska hittar du via länkarna här intill och evenemang läggs upp under Program hela året.